Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Archeológovia vyriešili tajomstvo kričiacej múmie: Vedia, kto to bol a prečo má v tvári utrpenie

Hrozný pohľad na kričiacu múmiu Zobraziť galériu (3)
Hrozný pohľad na kričiacu múmiu (Zdroj: facebook/Ministry of Antiquities)

KÁHIRA - Egyptskú múmiu so zúfalým výrazom na tvári a otvorenými ústami archeológovia prezývajú "kričiaca". V súvislosti s ňou vzniklo v minulosti veľa teórií, ktorými sa experti snažili odôvodniť, prečo zosnulému mužovi kriví tvár bolesť a utrpenie. Záhadná múmia bola iba nedávno prevezená do múzea v Káhire a zdá sa, že jej tajomstvo je odhalené.

Keď archeológovia v egyptskej lokalite Deir El-Bahari objavili mumifikované telo muža a uvideli jeho tvár, zostali ohromení. "Nikdy predtým sme nevideli na múmii takýto výraz tváre," povedal bývalý minister starožitností, dokto Zahi Hawass. Tajomstvom "kričiacej" múmie sa preto už niekoľko rokov zaoberá množstvo vedcov. Nález jednoznačne svedčí o tom, že nebohému sa stalo niečo neprirodzené. V priebehu niekoľkých rokov v snahe odhaliť tajomstvo záhadnej múmie vznikalo veľa teórií o tom, kto bol tento muž a prečo vyzerá tak, že zomrel v ukrutných bolestiach. Zdá sa však, že po rokoch bádania sa konečne podarilo túto záhadu objasniť. 

Archeológovia vyriešili tajomstvo kričiacej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: facebook/Ministry of Antiquities)

Vedci na celom svete sú nahnevaní: Ak nepochováte túto múmiu, stane sa katastrofa!

Ide údajne o múmiu princa Pentewereho, ktorý bol synom Faraóna Ramsesa III a jeho manželky Tiye. Princ naplánoval vraždu svojho otca a chcel zasadnúť na trón. Podľa starovekých záznamov bol však jeho plán odhalený a on bol prinútený siahnuť si na život. Teóriu podporuje aj fakt, že tento muž bol síce pochovaný medzi ostatnými kráľmi, ale na jeho tele bola uložená ovčia koža. "Podľa starodávnej egyptskej tradície prikrývali ovčou kožou pozostatky ľudí, ktorí neboli z nejakého dôvodu považovaní za čistých, pretože vo svojom živote urobili niečo zlé. Preto si myslíme, že ide o princa Pentewereho, ktorý sa stal hanbou celej rodiny," vysvetľuje Hawass. 

Archeológovia vyriešili tajomstvo kričiacej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Iní odborníci sa zas domnievajú, že na mŕtveho mladíka pôsobili dve sily. "Jedna sa ho chcela zbaviť, kým druhá sa pokúšala zachrániť ho," tvrdí archeológ Bob Brier z newyorskej Long Island University. Ako keby sa niekto snažil uistiť, že tento zosnulý nemá nijaký posmrtný život a na druhej strane bol niekto, kto ho chránil, dodal. 

Viac o téme: EgyptKričiaca múmia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu