Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

FOTO Archeológovia pracovali na ochrane chrámu: Zrazu narazili na významný objav

Hlava Ramzesa II.
Hlava Ramzesa II. (Zdroj: SITA/Egyptian Ministry of Antiquities via AP)

KÁHIRA - Archeológovia v juhoegyptskom meste Asuán objavili časť sochy Ramzesa II., ktorý vládol v rokoch 1279 až 1213 pred naším letopočtom a bol jedným z najvýznamnejších faraónov starovekého Egypta. Informovala o tom agentúra AP.

Archeológovia vyriešili tajomstvo kričiacej múmie: Vedia, kto to bol a prečo má v tvári utrpenie

Archeológovia objavili hlavu a hruď sochy v chráme Kóm Ombo, keď pracovali na jeho ochrane pred podzemnou vodou, uviedlo egyptské ministerstvo pamiatok.

Egypt dúfa, že nové archeologické nálezy pomôžu do krajiny prilákať návštevníkov. Už teraz sa ale turistický ruch v Egypte pomaly spamätáva z následkov nepokoja v revolučnom roku 2011. Vlani príjmy vzrástli o viac ako 123 percent na 7,6 miliardy dolárov. Do Egypta prišlo približne 8,3 milióna návštevníkov, čo je ale stále menej ako v roku 2010, keď do Egypta zamierilo 14,7 milióna ľudí.

FOTO Archeológovia pracovali na
Zobraziť galériu (1)
 (Zdroj: SITA/Egyptian Ministry of Antiquities via AP)

Najmocnejší vládca starovekého Egypta Ramzes II., ktorý je niekedy tiež označovaný ako Ramzes Veľký, bol tretím panovníkom 19. dynastie. Viedol niekoľko vojenských expedícií a rozšíril územie Egypta. Počas jeho vlády sa rozprestieralo od Sýrie po Núbiu. Jeho nástupcovia ho označovali za "významného predka".

Viac o téme: HlavaSochaArcheológoviaFaraónEgyptRamzes II.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu