Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vedci prišli s objavom, ktorý mení pohľad na to, ako ľudia žili: Takéto niečo ešte nevideli

Múmia s najstarším tetovaním. Zobraziť galériu (3)
Múmia s najstarším tetovaním. (Zdroj: profimedia.sk)

KÁHIRA - Vedci objavili tetovanie na dvoch 5000 rokov starých egyptských múmiách. Zrejme ide o najstaršie tetovanie na svete, ktoré zobrazuje scény z reálneho života. Informoval o tom spravodajský server BBC. Prvá múmia patriaca mužovi má na ruke a ramene tetovanie byvola a paovce hrivnatej, čo je druh z podčeľade kozy a ovce pôvodom zo severnej Afriky. Druhá múmia ženy má na rovnakom mieste tetovanie symbolov v tvare písmena S. Ďalšie podrobnosti o náleze boli zverejnené v archeologickom časopise Journal of Archaeological Science.

FOTO Archeológovia pracovali na ochrane chrámu: Zrazu narazili na významný objav

Ide o objav, ktorý mení naše chápanie toho, ako ľudia v oblasti žili, uviedol Daniel Antoine, ktorý je jedným z autorov štúdie. "Až teraz sa nám vďaka veľmi zachovalým múmiám naskytol nový pohľad na život týchto ľudí," uviedol s tým, že múmie sú 5000 rokov staré, pričom doteraz najstaršie tetovanie z Afriky bolo asi o 1000 rokov mladšie.

Prvá múmia bola objavená pred 100 rokmi. Výsledky výpočtovej tomografie nasvedčujú tomu, že išlo o muža vo veku od 18 do 21 rokov, ktorý zomrel následkom bodnej rany na chrbte. Archeológovia sprvu tmavým fľakom na ruke múmie neprikladali veľký význam; potom, čo ich ale skúmali pod infračerveným svetlom, dospeli k záveru, že ide o tetovanie dvoch zvierat s rohmi.

Vedci prišli s objavom,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Múmia ženy má na ruke štyri symboly v tvare písmena S a niečo, čo pripomína polená, ktoré sa používali pri rituálnych tancoch. Tetovanie bolo zrejme vyrobené s pomocou popola.

Archeológovia sa pôvodne domnievali, že tetovanie v starovekom Egypte mali iba ženy. To však najnovší objav vyvracia. Podľa vedcov bolo tetovanie zrejme symbolom spoločenského postavenia a odvahy.

Obe múmie objavili v plytkých hroboch pri nálezisku Gebelein asi 40 kilometrov južne od Luxoru. Mumifikácia prebehla prírodnou cestou v dôsledku suchých púštnych podmienok.

Vedci prišli s objavom,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Výsledky rádiouhlíkového datovania nasvedčujú tomu, že muž a žena žili medzi rokmi 3351 a 3017 pred naším letopočtom. V roku 3100 pred naším letopočtom nad územím prevzal vládu prvý faraón.

Najstaršie dochované tetovanie je na múmii ľadového muža, ktorú objavili v 90. rokoch v tirolských Alpách. Ľadový muž Ötzi žil medzi rokmi 3370 a 3100 pred naším letopočtom. Má ale iba tetovanie vodorovných a zvislých čiar, nie scén zo života.

Viac o téme: MúmiaTetovanieNajstaršie tetovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu