Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

UDALOSTI, ktoré šokovali a zabávali svet v roku 2017: Apokalyptické hodiny sa priblížili k polnoci

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA/SVET - Minulý rok bol bohatý na najrôznejšie zaujímavosti a kuriozity, ktoré sa odohrali po celom svete. Prinášame vám prehľad tých, ktoré určite stoja za zmienku. Čo tak muž, ktorý pricestoval z budúcnosti, alebo apokalyptické hodiny, ktoré odrátavajú, koľko nám ešte zostáva času do vypuknutia jadrovej vojny?

13. január

Manželskému páru Lukovi a Hillary Gardnerovým z amerického štátu Mississippi sa prihodila veľmi zvláštna a ojedinelá dátumová zhoda. Obaja a aj ich syn sa totiž narodili v ten istý deň - 18. decembra. Pravdepodobnosť takejto zhody je podľa štatistikov približne jedna ku 133 000. 

UDALOSTI, ktoré šokovali a
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook)

27. január

Ručičky "hodín konca sveta", známych aj ako Apokalyptické hodiny (Doomsday Clock), delili od polnoci len dve minúty a 30 sekúnd. V porovnaní s rokom 2016 sa ručička posunula k polnoci o 30 sekúnd. Experti z organizácie Bulletin of the Atomic Scientist, ktorí rozhodujú o tom, či sa minútová ručička k polnoci priblíži alebo od nej oddiali, vysvetlili, že nový posun ručičky k polnoci spôsobili najmä vyjadrenia nového amerického prezidenta Donalda Trumpa ohľadom jadrových zbraní a jeho prvé činy v úrade. Apokalyptické hodiny existujú od roku 1947, keď ich tím vedcov zostavil s úmyslom poukazovať na fakt, že svet sa blíži k atómovej vojne. 

14. február

Americká verzia časopisu Playboy sa po takmer roku vrátila k svojej viac ako 60-ročnej tradícii zverejňovania fotografií nahých modeliek. "Som prvý, kto priznáva, že spôsob, akým časopis ukazoval nahotu, bol zastaraný, ale úplne sa jej vzdať bola chyba," napísal na Twitteri Cooper Hefner, syn zakladateľa časopisu Hugha Hefnera, ktorý je zároveň jeho kreatívnym riaditeľom. 

UDALOSTI, ktoré šokovali a
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: playboy)

7. marec

Izraelskí archeológovia objavili pri Jeruzaleme dláždenú cestu postavenú pred 1900 rokmi v časoch starovekého Ríma. Cesta bola široká šesť metrov, dlhá 1,5 kilometra a vznikla v rokoch 130 – 135 nášho letopočtu.

27. marec

V americkom štáte Kalifornia vyrobili pivo z recyklovanej vody. Stalo sa tak pri príležitosti Svetového dňa vody, ktorý každoročne vyhlasuje Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) s cieľom upriamiť pozornosť na kľúčový význam vody pre život na Zemi. 

7. apríl 

V indickej prírodnej rezervácii žilo so skupinou opíc dievča, ktorého vek sa odhadoval na desať až dvanásť rokov. Dieťa nemalo na sebe žiadne oblečenie, bolo podvyživené, chodilo po štyroch a jedlo ústami priamo zo zeme, povedal lekár štátnej nemocnice v meste Bahrajč v severoindickom štáte Uttarpradéš.

19. apríl

Asteroid 2014 JO25 veľkosti gibraltárskej skaly bezpečne minul Zem vo vzdialenosti 1,8 milióna kilometrov. Išlo o najväčší asteroid, aký sa vyskytol v okolí našej planéty od roku 2004. 

8. máj

Americké mesto Las Vegas má na celom svete známu prezývku "mesto hriechov". Teraz si však získalo pozornosť tým, že chce aspoň niektoré z hriechov urobiť bezpečnejšími. Mesto v spolupráci s niekoľkými zdravotníckymi organizáciami nainštalovalo do ulíc automaty na injekčné striekačky a ihly pre drogovo závislých a stalo sa vôbec prvým v USA, ktoré tak urobilo. Las Vegas verí, že tým spomalí šírenie HIV a hepatitídy B a C. 

23. jún

V poradí 29. ročník súťaže o titul Najškaredší pes roka vyhrala sučka plemena neapolský mastiff menom Martha. Súťaž sa konala v meste Petaluma v americkom štáte Kalifornia a Martha bola jednou zo 14 súťažiacich.

UDALOSTI, ktoré šokovali a
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

3. júl

Tri roky pracovala maliarka Ana Tudorová z obce Sonta v srbskej Vojvodine na kilometer dlhom plátne, na ktorom znázornila európsky veľtok Dunaj od prameňa po ústie. Na obraze nechýbajú ani najvýznamnejšie podunajské mestá a charakteristická flóra a fauna z povodia rieky o dĺžke 2860 kilometrov.

6. júl

Vedci dokázali existenciu nového typu subatómovej častice, ktorá by mohla osvetliť jednu z kľúčových síl formujúcich náš svet, oznámil výskumný inštitút CERN so sídlom v Ženeve. Častica s označením Xicc++ bola síce známa v teórii, avšak v praxi sa jej existenciu až dosiaľ nepodarilo dokázať.

6. august

Frank z mesta Falls Church neďaleko Washingtonu má len jedenásť rokov, no už má v sebe podnikateľského ducha - založil si firmu na kosenie trávnikov. A keďže podnikateľským vzorom je mu prezident Donald Trump, zaumienil si, že chce pokosiť trávnik okolo Bieleho domu. Napísal teda prezidentovi. Chlapec vysvetlil, že má k dispozícii motorovú i nemotorovú kosačku a strunovú kosačku. Šéfovi Bieleho domu ponúkol, že ak si vyberie motorovú kosačku, benzín bude zadarmo. Prezident takú ponuku nemohol odmietnuť a Franka pozval do Bieleho domu.

28. september

Predstavitelia civilnej ochrany na severovýchode Mexika informovali, že počas slabého dažďa padali z neba ryby. Stalo sa tak v pobrežnom meste Tampico v štáte Tamaulipas. Podľa americkej Kongresovej knižnice ide o fenomén známy už od dávnych čias. Vedci sa domnievajú, že tornáda nad vodou - známe ako vodné smršte - by mohli byť zodpovedné za nasávanie rýb do vzduchu, kde ich unáša vietor, až kým nepadnú na zem.

5. október

Polícia v americkom štáte Wyoming informovala o zadržaní muža pod vplyvom alkoholu, ktorý o sebe tvrdil, že pricestoval z budúcnosti, aby varoval obyvateľstvo pred inváziou mimozemšťanov. Nemenovaný muž, ktorého policajti zadržali pre opitosť na verejnosti, uviedol, že sa vrátil v čase z roku 2048, čo dokázal vďaka tomu, že mimozemšťania naplnili jeho telo alkoholom.

18. október

Tento rok bol druhý najteplejší na Zemi od začatia zaznamenávania teplôt, oznámil americký Národný úrad pre oceány a ovzdušie (NOAA). Priemerná teplota na pevnine a hladine oceánov bola o 0,87 stupňa Celzia nad priemerom 20. storočia a zároveň pod rekordom 0,99 stupňa Celzia zaznamenaným v roku 2016.

UDALOSTI, ktoré šokovali a
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstock.com)

10. november

Nemecká polícia v meste Glauchau musela zasahovať v jednom byte po tom, ako mačka, ktorá bola sama doma, spôsobila rozruch v celej obytnej budove. Štvornohej páchateľke sa podarilo zapnúť diaľkovým ovládaním výkonný Hi-Fi systém a rozzúrila tým susedov, ktorí privolali mužov zákona. Mačku vyplašila hlasná hudba až do takej miery, že už nebola schopná ju diaľkovým ovládaním stíšiť, píše sa v policajnom hlásení. 

4. december

Inovácie v oblasti odďaľovania následkov starnutia by mohli predĺžiť ľudský život až na 140 rokov. Tvrdí to izraelský vedec Chajim Kohen z Bar-Ilanovej univerzity, ktorého citovala agentúra DPA. "Zatiaľ čo v minulosti zomieralo 70 percent ľudí na infekcie, dnes zomiera 70 percent ľudí na ochorenia zo staroby. Ak dokážeme zregulovať samotný proces starnutia, dokážeme zvýšiť i maximálnu dĺžku života," uviedol Kohen.

Viac o téme: ZaujímavostiKuriozity
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu