Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Veľké vzrušenie kvôli neznámemu asteroidu: Vedci odhalili jeho tajomný pôvod

K Zemi sa priblížil neuveriteľne blízko Zobraziť galériu (3)
K Zemi sa priblížil neuveriteľne blízko (Zdroj: YouTube)

WASHINGTON - Jeden z najväčších objavov vo vesmíre, neznámy asteroid A/2017 U1, pred pár mesiacmi spôsobil veľké vzrušenie. Vedci netušili, odkiaľ presne pochádza a ako sa dostal k našej planéte. Teraz informovali, že sa im konečne podarilo odhaliť jeho tajomný pôvod. Zároveň varujú, že podobných úkazov v blízkosti Zeme pribudne.

A/2017 U1 sa začiatkom septembra extrémne blízko priblížil k planéte Zem. Údajne nepochádzal z našej slnečnej sústavy. Tento druh menšej obežnice sa podľa vedcov dostal takto blízko vôbec po prvýkrát. Zachytený bol až pri druhom priblížení v októbri s použitím špeciálneho teleskopu na Havaji.

Veľké vzrušenie kvôli neznámemu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Dokument publikovaný v elektronickom archíve vedeckých prác arXiv odhalil možný pôvod asteroidu. Trojica vedcov sa domnieva, že doletel z blízkeho hviezdneho združenia vzdialeného 163 až 277 svetelných rokov od našej planéty. Jeho povrch pokrýva vrstva ľadu, čo naznačuje, že pochádza z "ľadovej línie". Táto línia sa nachádza mimo obežnej dráhy Marsu.

Predpokladá sa, že neznámy asteroid sa do našej slnečnej sústavy dostal už pred 40 miliónmi rokov a ďalšie by do nej mohli vstúpiť už čoskoro. "Ako dážď padajúcich hviezd alebo hmyzu narážajúceho do čelného skla idúceho auta, mali by sme čakať viac asteroidov prichádzajúcich z toho istého smeru," skonštatoval hlavný autor štúdií Eric Gaidos z havajskej univerzity. S príchodom nového teleskopu v roku 2022 v Čile budeme môcť každoročne zaznamenávať asteroidy blížiace sa k zemskému povrchu.

Veľké vzrušenie kvôli neznámemu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube)

K najnovším poznatkom sa astronómovia dopracovali na základe sledovania pohybu bilióna hviezd v našej galaxii. Následne sa zamerali na asteroidy, ktoré boli podobné tomu cudziemu. Zistili, že asteroid môže pochádzať z planéty zvanej super-Zem, gigantického plynového obra s dvadsať až tridsaťkrát väčšou hmotnosťou než je naša Zem.

Vedci varujú: Už o niekoľko desiatok rokov môže ľudstvo postihnúť veľká katastrofa

Paradoxne, nedávny asteroid vedci nepovažujú za nič výnimočné. "Porovnanie vlastností neznámeho asteroidu s asteroidmi v našej slnečnej sústave preukazuje, že októbrový asteroid nie je ničím nezvyčajným. Ak by sme nezaznamenali jeho nezvyčajnú obežnú dráhu, predpokladali by sme, že ide o úplne obyčajný asteroid pohybujúci sa pri Zemi," hovoria výskumníci. Dodávajú, že sa nelíši ani v dobe trvania rotácie.

Viac o téme: VesmírAsteroidA/2017 U1
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu