Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Tešte sa na úžasné nebeské predstavenie: V noci sa pozerajte na oblohu a niečo si želajte

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

PRAHA/BRATISLAVA - V noci na štvrtok bude možné na oblohe pozorovať meteorický roj Geminidy, ktorý bude vrcholiť. Pozorovacie podmienky majú byť podľa astronómov priaznivé, Mesiac totiž bude pred novom a na oblohu sa bude čoby úzky cúvajúci kosáčik dostávať až v závere noci. Za ideálnych pozorovacích podmienok možno v priebehu maxima roja zachytiť až 1000 meteorov za noc.

Vedci z NASA zaznamenali unikát: Tajomný prelet vesmírom, prvá návšteva z inej slnečnej sústavy

Názov roja Geminidy pochádza z latinského názvu súhvezdia Blížencov, z ktorého meteory po celú dobu aktivity roja zdanlivo vyletujú. Roj je každoročne aktívny medzi 4. a 17. decembrom a maximum má okolo 14. decembra. Tento rok má byť podľa Českej astronomickej spoločnosti odhadovaná najvyššia frekvencia vo štvrtkových ranných hodinách. 

„Meteorický roj Geminidy je v činnosti od 4. do 17. decembra. Tohtoročné maximum nastane 14. decembra ráno a za ideálnych podmienok je možné vidieť až 120 meteorov (lietavíc, padajúcich hviezd) za hodinu. V našich podmienkach, keď sa vyberieme do prírody, kde už natoľko neruší svetelné znečistenie, ich po polnoci uvidíme za hodinu 60 až 70,“ načrtol Pavol Rapavý zo Slovenského zväzu astronómov.

Tešte sa na úžasné
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: sita, astronomický ústav SAV)

Na sledovanie "nebeského predstavenia" sa odporúča celá noc na štvrtok. Pozorovanie by však mohlo pokaziť počasie, podľa predpovede má byť v noci na štvrtok totiž oblačno s občasnými zrážkami.

Ďalší vesmírny objekt, asteroid Phaeton, bude podľa Rapavého najlepšie viditeľný v sobotu 16. decembra, keď sa k Zemi priblíži na vzdialenosť 10,3 milióna kilometrov. „Bude viditeľný aj v menších ďalekohľadoch ako objekt s jasnosťou 11 magnitúd. Do jeho pozorovania sa zapojí aj najväčší rádioteleskop Arecibo v Portoriku s priemerom 305 metrov, ktorý umožní rozlíšenie detailov s veľkosťou až 15 metrov,“ zakončil astronóm.

Tešte sa na úžasné
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: sita, astronomický ústav SAV)

Čo je meteorický roj?

Meteorický roj je jav, pri ktorom prúd častíc medziplanetárneho prachu, odborne meteoroidov, ktoré vo svojej dráhe zanecháva kométa a v prípade Geminidy planétka, krížia zemskú dráhu. Častice sa pri lete zemskou atmosférou trú o molekuly vzduchu, pritom sa vyparujú a zanechávajú žiariacu stopu. Týmto zábleskom astronómovia hovoria meteory a ľudia padajúce hviezdy alebo lietavice.

Geminidy sú meteory, ktoré sa so zemskou atmosférou stretávajú rýchlosťou 35 kilometrov za sekundu. Farba Geminíd je rôznorodá, od zelenkavej, cez bežnú bielu, modrú až žltú. Zo všetkých meteorických rojov Geminidy prenikajú najhlbšie do zemskej atmosféry. Radiant roja sa nachádza v súhvezdí Blíženci pri hviezde Castor. Uvádza sa na stránke Astronomického ústav SAV.

Ďalším snáď ešte známejším meteorickým rojom s dobrými pozorovacími podmienkami sú augustové Perzeidy.

Viac o téme: GeminidyMeteorický roj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu