Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Havajský guvernér mal čo vysvetľovať: Obyvateľov vystrašil falošný poplach pred útokom

David Ige
David Ige (Zdroj: SITA/George F. Lee /The Star-Advertiser via AP)

HONOLULU - Guvernér amerického štátu Havaj sa ospravedlnil tamojším obyvateľom za "bolesť a zmätok", ktoré im spôsobilo v sobotu varovanie pred útokom balistickou raketou. Ukázalo sa totiž, že varovné správy boli rozoslané používateľom mobilných telefónov omylom, keď niektorý z príslušných pracovníkov "stlačil nesprávne tlačidlo".

Guvernér David Ige niekoľko hodín po tomto incidente prisľúbil na tlačovej konferencii, že spôsob testovania varovného systému bude prehodnotený, aby sa podobný falošný poplach nemohol zopakovať. Ige, ako aj predstaviteľ havajského úradu civilnej ochrany Vern Miyagi zároveň uviedli, že v budúcnosti nebude možné, aby sa takejto chyby dopustila jediná osoba.

Sobotňajší poplach na Havaji vyvolal v tomto ostrovnom štáte paniku, pričom ľudia opúšťali svoje autá na diaľnici a pripravovali sa na útek zo svojich príbytkov, kým neprišlo po viac ako polhodine oznámenie, že ich v skutočnosti nijaká raketa neohrozuje. Americký štát Havaj v decembri po prvý raz od skončenia studenej vojny vykonal skúšku systému varovania pred jadrovým útokom. Príčinou tohto kroku boli obavy z agresie Severnej Kórey.

Viac o téme: HavajDavid Ige
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu