Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

VIDEO Strach z jadrového programu KĽDR? Pred 10 rokmi Izrael zničil tajný reaktor

Izraelská bojová stíhačka F-15 Eagle Zobraziť galériu (4)
Izraelská bojová stíhačka F-15 Eagle (Zdroj: SITA)

DAJR AZ-ZAUR/PRAHA - V posledných rokoch panujú obavy z jadrového programu komunistickej Severnej Kórey. Izrael však aj napriek dohode svetových mocností s Iránom z roku 2015 o obmedzení jeho jadrového programu stále vidí v jadrových aktivitách Teheránu možné ohrozenie. Lietadlá židovského štátu už dvakrát v minulosti dokázali zničiť budované jadrové zariadenia v okolitých krajinách. Po likvidácii irackého reaktora Osirak tesne pred navezením paliva v júni 1981 zničili 6. septembra 2007 budovaný jadrový reaktor na východe Sýrie, ktorý pomáhali Sýrčanom stavať Severokórejčania.

Pred 40 rokmi došlo k vážnej havárii v Jaslovských Bohuniciach: Únik rádioaktivity tajili

Teraz je provincia Dajr az-Zaur, kde bol vtedy reaktor budovaný, už vyše tri roky v držaní radikálov z Islamského štátu, správne stredisko provincie má ale pod kontrolou vláda.

Vzťahy medzi Severnou Kóreou a Sýriou sa zlepšili po návšteve severokórejského premiéra v Sýrii pred prvou vojnou v Perzskom zálive. Počas pohrebu exprezidenta Háfiza Asada v júni 2000 sa jeho syn a nástupca Bašár Asad stretol s delegáciou KĽDR. V tom čase sa začalo tajne rokovať o stavbe sýrskeho jadrového reaktora podobného severokórejskému Jongbjonu. Táto dohoda mala byť podpísaná v júli 2002 s finančnou účasťou Iránu (údajne za dve miliardy dolárov).

Bašár Asad
Zobraziť galériu (4)
Bašár Asad  (Zdroj: SITA/SANA via AP, File)

Špekulácie o sýrskom jadrovom programe aj o zapojení KĽDR a Iránu doň potom potvrdili až informácie iránskeho generála Revolučných gárd Alí Rezy Askarího, ktorý vo februári 2007 utiekol na Západ.

Izraelská tajná služba Mossad získala v júli 2007 istotu prostredníctvom "hacknutého" laptopu jedného sýrskeho úradníka v Londýne, kde sa našli dôkazy o existencii reaktora pri meste Dajr az-Zaur, korešpondencia s činiteľmi z KĽDR a fotografie z miesta. Fakty boli jasné: Sýria buduje tajný jadrový reaktor v púšti neďaleko hranice s Tureckom a asi 160 kilometrov od Iraku. Definitívne potvrdenie údajne priniesla v auguste 2007 zvláštna izraelská jednotka Sajeret Matkal, ktorá pristála v noci na mieste a priviezla odtiaľ okrem iného rádioaktívne vzorky.

Úder v rámci operácie Ovocný sad bol pripravený na noc z 5. septembra na 6. septembra 2007. Okolo 22:00 hodiny miestneho času odštartovalo zo základne Ramat David južne od Haify desať stíhacích lietadiel F-15. Tri lietadlá sa po chvíli vrátili a ďalšie sa asi po polhodine neskôr obrátili k Sýrii. Pomocou laseru a elektronického rušiaceho signálu deaktivovali radar v Tall Abuáde a po ďalších 18 minútach zničili pomocou striel vzduch-zem AGM-65 Maverick a poltonových bômb jadrový reaktor pri meste Dajr az-Zaur v komplexe Kibár.

Izraelská bojová stíhačka F-15
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Sýria nikdy oficiálne neschválila výstavbu reaktora, podľa prezidenta Bašára Assada útočili Izraelčania na "nepoužívaný vojenský objekt". Existenciu jadrového reaktora v apríli 2008 potvrdili USA s tým, že bol iba niekoľko týždňov pred dokončením. Generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre jadrovú energiu (MAAE) Jukio Amano 28. apríla 2011 vyhlásil, že Izrael skutočne v roku 2007 bombardoval tajný sýrsky jadrový reaktor.

Likvidácia sýrskeho jadrového zariadenia z roku 2007 sa podobala izraelskému zničeniu irackého jadrového reaktora v Osiraku v júni 1981. Vtedy bol útok všeobecne odsúdený, a to aj zo strany USA. O takmer desať rokov neskôr, v čase prvej vojny v Perzskom zálive, počas ktorej ostreľoval Irak raketami Scud (bez jadrových hlavíc) židovský štát aj susednú Saudskú Arábiu, ďakoval Izraelu rad osobností za desať rokov staré zastavenie irackého jadrového programu.

Viac o téme: Jadrový reaktorIránIzrael
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu