Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

V Európe namerali rádioaktivitu: Experti lokalizovali miesto, odkiaľ sa šírila

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Foto: SITA/AP/Ted S. Warren)

BERLÍN - Mierne zvýšená rádioaktivita v ovzduší, ktorú v uplynulých dňoch zachytili meracie stanice vo viacerých európskych krajinách, má podľa názoru expertov zdroj v južnom Urale. Príčina zvýšenia hodnôt je však naďalej nejasná, oznámili dnes v spoločnom vyhlásení nemecký Spolkový úrad pre ochranu pred žiarením a nemecké ministerstvo životného prostredia. Rádioaktivita bola nameraná na staniciach v Nemecku, Rakúsku či Taliansku.

Nehodu v jadrovej elektrárni možno ako príčinu vylúčiť, pretože namerané bolo výlučne zvýšené množstvo rádioaktívneho izotopu ruténia s nukleónovým číslom 106, zdôraznili obe inštitúcie, ktorých vyjadrenie priniesla agentúra DPA. V Nemecku podľa nich nehrozí obyvateľstvu v tejto súvislosti nijaké poškodenie zdravia.

Nepatrne zvýšené hodnoty uvedeného ruténia vo vzduchu zaznamenávali rôzne meracie stanice v Európe počas posledného približne jedného týždňa. Prítomnosť tohto prvku ukázali merania okrem iného na staniciach v Nemecku, Rakúsku či Taliansku, píše DPA. Podľa výpočtov odborníkov bol rádioaktívny materiál vypustený do ovzdušia niekedy v poslednom septembrovom týždni.

Koncentrácia v ovzduší však bola veľmi nízka. V Nemecku napríklad namerali najvyššiu hodnotu v meste Görlitz pri poľskej hranici, kde išlo o približne päť milibecquerelov na kubický meter vzduchu. "Aj pri nepretržitom vdychovaní počas jedného týždňa by z toho bola dávka, ktorá je nižšia ako tá, aká je prijatá z prirodzeného okolitého žiarenia za jednu hodinu," píše sa v citovanom vyhlásení. Rádioaktívne ruténium je využívané okrem iného ako zdroj žiarenia pri liečbe rakoviny alebo v energetických systémoch satelitov.

Viac o téme: RádioaktivitaEurópa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu