Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Archeologický zázrak: Inštalovali káble a našli 1500 rokov starú vec

Nájdená mozaika Zobraziť galériu (2)
Nájdená mozaika (Zdroj: profimedia.sk)

JERUZALEM - V historickom jadre Jeruzalema bola pri inštalácii komunikačných káblov nájdená 1500-ročná byzantská mozaika s gréckymi písmenami. V stredu o tom informovala agentúra Reuters.

V texte na mozaike sa spomína cisár Justinián I. a Konštantín, ktorý bol opátom v Jeruzalemskom kostole, ktorý založil cisár. Archeológovia dúfajú, že mozaika im pomôže lepšie pochopiť ďalšie budovy v Jeruzaleme, ktoré Justinián nechal postaviť."Najviac pobožný rímsky cisár Flavius ​​Justinián a najviac boha-milujúci opát, Konštantín postavil budovu, v ktorej (táto mozaika) leží v priebehu 14. indikácie," stojí v texte.

Archeologický zázrak: Inštalovali káble
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Indikácia je stará metóda výpočtu rokov, ktoré boli použité kvôli daniam. Podľa archeológov bola mozaika vytvorená okolo roku 550 nl. Justinián som bol jedným z najdôležitejších vládcov Byzantskej ríše. V roku 543 založil v Jeruzaleme kláštor Nea, ktorý bol v tom čase najväčší v Jeruzaleme a patril k najmohutnejším v celej Západo-rímskej ríši.

Archeologický zázrak: Inštalovali káble
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

"Skutočnosť, že text prežil, je archeologický zázrak," povedal David Gellman, ktorý bol vedúcim tímu, ktorý kopal mozaiku. "Každý archeológ si želá nájsť vykopávku, ktorá sa navyše zachová," dodal. Mozaika, podľa archeológov, bola umiestnená v budove pri Damašskej bráne a slúžila ako ubytovňa pre pútnikov. Nález bol premiestnený a je v starostlivosti o archeológov.

Viac o téme: MozaikaJeruzalemIzraelArcheologický objav
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu