Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Úžasný objav v Izraeli: Práve tu mal vykonať Ježiš svoj prvý zázrak

Zvyšky kamenných nádob Zobraziť galériu (3)
Zvyšky kamenných nádob (Zdroj: profimedia.sk)

JERUZALEM - Archeológovia v Izraeli našli dvetisíc rokov starú dielňu, v ktorej sa vyrábali kamenné nádoby. Miesto sa nachádza v blízkosti arabskej dediny Kafr Kanna severne od Nazaretu. Práve v tejto oblasti podľa Biblie vykonal Ježiš Kristus prvý zázrak, keď na svadbe v Káne Galilejskej premenil vodu na víno.

Povesť uvádza, že Ježiš nariadil služobníkom priniesť šesť kamenných nádob naplnených vodou, ktorú potom premenil na víno. Podľa izraelských médií, ktoré o archeologickom náleze informovali, nie je vylúčené, že tieto nádoby vznikli práve v objavenej dielni. Spolu s ňou tím archeológa Jonatana Adlera našiel aj lom na ťažbu vápenca. Unikátne na náleze je ale práve spomínaná dielňa. Doteraz boli v Izraeli objavené len štyri výrobne tohto druhu. 

Úžasný objav v Izraeli:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Úžasný objav v Izraeli:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

VIDEO Záhada hromadnej smrti spred 2500 rokov: Archeológovia riešia tajomný prípad

V tomto období sa v oblasti používali hlinené nádoby. "Misky na varenie aj na skladovanie zásob boli hlinené. V prvom storočí ale Židia v Judeji a Galileji používali taktiež nádoby z jemného kriedového vápenca," povedal Adler. Dôvod bol podľa neho jasný - hlinené nádoby mohli byť z hľadiska rituálnych zákonov znečistené, stali sa potom nevhodnými na použitie a Židia ich rozbíjali, zatiaľ čo tie kamenné boli považované za trvalo čisté. 

Úžasný objav v Izraeli:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

V novom náleze pri Nazarete sa našli vápencové kužely vydlabané počas výroby misiek či hnrčekov a takisto zvyšky poškodených alebo ešte nedokončených výrobkov. "Hotové nádoby sa predávali tu v Galileji. Nález dokazuje, ako prísne sa dodržiavali zákony o rituálnej čistote," dodal archeológ. 

Viac o téme: IzraelJežišArcheologický objavKamenná dielňa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu