Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Sedem vecí, ktoré si na vás všímajú letušky, keď nastupujete do lietadla

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

NEW YORK - Letušky sa zdajú byť bezstarostné, ale nenechajte sa zmiasť ich výrazom. Kým vám nalievajú šampanské a rozprávajú sa s cestujúcimi, musia tiež sledovať potenciálne prichádzajúce hrozby a bezpečnosť pasažierov už od chvíle, kedy nastupujú na palubu lietadla. A počas tejto doby si na vás všímajú najmä týchto sedem vecí.

"Cestujúci si myslia, že ich len pozdravíme pri dverách," povedal pre spravodajský server Huffington Post stevard a zakladateľ Fly Guy, Jay Robert. "Boli by však prekvapení, aký počet hrozieb odstránime v tejto fáze letu, ktoré môžu spôsobiť oneskorenie lietadla alebo dokonca tieto hrozby môžu poškodiť ich zdravie alebo ohroziť bezpečnosť cestujúcich."

Letuška nechcela pasažierku budiť: Potom sa dozvedela, čo sa dialo, keď spala a prišlo jej zle

Yahoo.com v tejto súvislosti požiadal letušky, aby prezradili, čo si ako prvé všímajú na cestujúcich, keď nastúpia na palubu lietadla. Väčšina tvrdí, že rozhodne si nevšímajú, ako je kto oblečený, aby ho potom mohli ohovárať, skôr ich zaujíma už spomínaná bezpečnosť pasažierov. Ak sa cestujúci dobre správajú, môžu dostať kvalitnejšie služby od posádky. Tu je zoznam vecí, ktoré si letušky najčastejšie všímajú na pasažieroch.

1. Či dodržiavate očný kontakt

Letušky potvrdili, že ak niekto uhýba pri rozhovore pohľadom, sami seba sa pýtajú, či sa cestujúci neboja letu alebo či sa cítia komfortne. "Ľudia vám zriedkakedy povedia, čo ich trápi a mojou prácou je, aby sa ľudia cítili dobre a neboli takí utrápení," hovorí Stephanie Mikelová, letuška spoločnosti Southwest Airlines.

Sedem vecí, ktoré si
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstock.com)

2. Či nie ste pod vplyvom alkoholu

"Agresívni cestujúci sú najväčšími podozrivými, ktorých preveríme hneď pri dverách. "Sme vyškolení v základných technikách taekwondo, aby sme zvládli prípady agresie na palube, avšak hlavným cieľom je, aby takíto agresívni ľudia vôbec nenastúpili do lietadla," uviedol Robert.

3. Vaše fyzické proporcie

"To najmä preto, aby nám tí silnejší pasažieri pomohli s prípadným nebezpečenstvom na palube a taktiež aby nám asistovali pri núdzovej evakuácii. Obvykle takíto ľudia cestujú sami, sú svalnatejší alebo je to niekto z personálu pohotovostnej služby," poznamenal stevard Zac Ford.

Sedem vecí, ktoré si
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstock.com)

4. Či sa s nimi zapájate do konverzácie 

"Ak cestujúceho pozdravím a on ma neignoruje, pomyslím si: Wow, ten človek je naozaj milý. Keby som s niečím potrebovala pomôcť, rozhodne by som o to požiadala práve jeho," naznačila Heather Pooleová z American Airlines.

5. Či máte náladu pod psa

"Je dôležité skontrolovať, či sú cestujúci schopní cestovať. Akonáhle sú všetky dvere zatvorené a my sme vo vzduchu, môže to byť veľmi náročné zvládnuť mimoriadne, neočakávané situácie. Počas nástupu do lietadla je ten správny čas, aby som sa pozrela na to, kto bude súčasťou lietadla," tvrdí Claudia Sieweck z aeroliniek TUI fly.

Sedem vecí, ktoré si
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstock.com)

6. Či sú medzi cestujúcimi tehotné ženy

"Hľadám najmä ženy, ktoré brucho skrývajú pod hŕbou šatstva. V určitom štádiu gravidity už tehotné ženy potrebujú doklad od lekára, že môžu cestovať," vysvetlil Jay.

Sedem vecí, ktoré si
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstock.com)

7. Či nie ste nervózni

"Cestujúcich sa pýtam, či je všetko v poriadku, ak mám pocit, žesa niekto necíti dobre. Pasažierom, ktorí majú strach z lietania, venujem oveľa viac pozornosti. Rada sa o nich starám a chcem, aby sa cítili pohodlne," dodala Siewecková. 

Viac o téme: Letuška
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu