Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Sedem československých parašutistov proti 800 nacistom: Nikdy sa nevzdáme! volali pred smrťou

Jozef Gabčík Zobraziť galériu (4)
Jozef Gabčík (Zdroj: UK Government)

PRAHA - "Sme Česi! Nikdy sa nevzdáme, počujete? Nikdy!" - to boli posledné slová parašutistov, ktoré zazneli z krypty pravoslávneho chrámu sv. Cyrila a Metoda v pražskej Resslovej ulici, kde sa pred 75 rokmi, 18. júna 1942 bránilo sedem československých parašutistov proti 800 nacistickým vojakom.

Po atentáte na Heydricha zastrelili známeho spisovateľa: Jeho poprava šírila strach

Statoční výsadkári na čele s Jánom Kubišom a Jozefom Gabčíkom vykonali 27. mája úspešný atentát na zastupujúceho ríšskeho protektora v Čechách a na Morave Reinharda Heydricha. Heydrich, ktorý chcel potlačiť český odboj a tiež vyriešiť "židovskú otázku", po zranení 4. júna zomrel, parašutistov ale zradil ich kolega. Po sedemhodinovom boji boli všetci parašutisti mŕtvi.

Od atentátu na Heydricha uplynulo viac ako 14 dní, ale okupantom sa nepodarilo zistiť stopy vedúce k tým, ktorí ho vykonali. V druhom júnovom týždni vrcholil v Protektoráte teror: po vyhlásení stanného práva a veľkých raziách na celom území siahli okupanti k akciám masovej odvety. Vypálili obec Lidice, o dva týždne neskôr stretol rovnaký osud tiež osadu Ležáky. Medzitým pracovali na plné obrátky stanné súdy.

Reinhard Heydrich
Zobraziť galériu (4)
Reinhard Heydrich  (Zdroj: profimedia.sk)

Parašutisti sa na základe kontaktov domáceho odboja už v dňoch po atentáte ukryli v kostole v Resslovej ulici. Ako prvý sa do kostola presunul 28. mája Jaroslav Švarc z výsadku Tin, ktorého nasledoval Kubiš (Anthropoid) a Josef Valčík (Silver A), potom dvojica z výsadku Bioscop Josef Bublík s Janom Hrubým, a tiež veliteľ Out Distance Adolf Opálka. Ako posledný sa kaplánovi Vladimírovi Petřkovi predstavil 1. júna Gabčík (Anthropoid). Zostávajúci z pražskej osmičky parašutistov, Karel Čurda (Out Distance), sa o prevedení do kostola nedozvedel a 28. mája odišiel z vlastného rozhodnutia k matke do obce Nová Hlína.

Ešte v polovici júna sa zdalo, že hlavné jadro spolupracovníkov a parašutisti budú môcť pokračovať v odbojovej činnosti. Potom ale prišla Čurdova zrada, ktorého udanie z 16. júna viedlo k odhaleniu úkrytu parašutistov. Gestapo začalo zatýkať, do väzníc sa dostali prechovávatelia parašutistov nielen z Bratislavy, ale aj z Pardubíc, Kúpeľov Bělohrad a Plzne. Zároveň sa nacisti začali pripravovať na útok na kostol.

Jan Kubiš
Zobraziť galériu (4)
Jan Kubiš  (Zdroj: UK Government)

Po štvrtej hodine rannej 18. júna 1942 bol pravoslávny chrám v pražskej Resslovej ulici obkľúčený 800 nemeckými vojakmi. Statočný odpor hrdinov s pištoľami ráže 6,35 a 7,65 milimetra proti mnohonásobnej presile vyzbrojenej samopalmi a ručnými granátmi trval asi sedem hodín.

Po asi dvoch hodinách sa zlomil odpor troch mužov, Opálku, Kubiša a Bublíka, keď im došlo strelivo. Kubiš bol smrteľne zranený, ostatní dvaja si nechali posledné náboje pre seba. Zvyšní štyria parašutisti sa ešte vyše štyri hodiny bránili v krypte kostola.

K otvoru do krypty priviedli nacisti aj Čurdu, ktorý tam volal: "Kamaráti, vzdajte sa! Nič sa vám nestane! Mne sa tiež nič nestalo." Parašutisti zareagovali paľbou a na ďalšie výzvy odpovedali: "Sme Česi! Nikdy sa nevzdáme, počujete? Nikdy!" Nemci sa ich potom pokúšali vypudiť slzným plynom a vyplaviť pomocou hadíc z vodou, ktoré zastrkovali do krypty. Parašutisti hadice pomocou rebríka strkali von, jeden horlivý protektorátny hasič ale rebrík zachytil a vytiahol. Potom esesáci rozbili starú náhrobnú dosku zakrývajúcu vchod do krypty a zostúpili dolu. Obrancovia nakoniec v beznádejnej situácii volili dobrovoľnú smrť.

Sedem československých parašutistov proti
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: wikipedia/Praha ve stínu hákového kříže)

Čurda dostal štvrtinu z vypísanej 20-miliónovej odmeny, rovnaká suma čakala ďalšieho zradcu, parašutistu Viliama Gerika, zvyšok sa rozdelil medzi sedem občanov ríše a 53 menších udavačov z Protektorátu. Čurda aj Gerik boli po skončení vojny popravení v apríli 1947 za zločiny vlastizrady.

S pravoslávnymi klerikmi zinscenovali verejné pojednávanie stanného súdu 3. septembra 1942. Nasledujúci deň boli v Kobylisích zastrelení biskup Gorazd, farár Václav Čikl a predseda predstavenstva rady starších pri chráme sv. Cyrila a Metoda Jan Sonnevend. Vladimír Petřek bol zastrelený 5. septembra na rovnakom mieste. Okupanti potom pravoslávnu cirkev rozpustili, chrám uzavreli a používali naďalej ako skladisko.

Viac o téme: AtentátReinhard heydrich
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu