Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Marie sa postavila proti nacistom: Študentku (†22) odsúdili na trest smrti a popravili

Marie Kudeříková bola odsúdená na sťatie sekerou.
Marie Kudeříková bola odsúdená na sťatie sekerou. (Zdroj: pixabay.com)

PRAHA - Mladá odbojárka Marie Kudeříková, ktorú nacisti popravili 26. marca 1943 vo väznici v poľskom Vroclave, sa po februári 1948 stala súčasťou panteónu komunistických hrdinov. Jej meno dostávali ulice alebo základnej školy.

Hrdina SNP: Urobil riskantný krok a z banky presunul tri miliardy, krutá pomsta gestapa

O statočnosti dievčaťa, ktoré zomrelo dva dni po 22. narodeninách, ale nemožno pochybovať ani dnes. Do odboja sa nadaná študentka zapojila už krátko po začiatku okupácie. Ako členka krajinského vedenia komunistického zväzu mladej generácie na Morave a spojka ilegálnej organizácie komunistickej strany v Brne rozširovala letáky a spolu s ďalšími mladými ľuďmi organizovala aj sabotážne akcie. Zatknutá bola v decembri 1941, pri výsluchoch na gestape v Prahe a v Brne však nikoho neprezradila.

Marie Kuderikova bust.jpg
Autor: Michal MaňasVlastní dílo, CC BY 3.0, Odkaz

V novembri 1942 ju nemecký súd v poľskom Vroclave, kam ju previezli, odsúdil za vlastizradu na trest smrti. Vyše štyri mesiace pred jeho vykonaním potom strávila vo vroclavskej ženskej väznici. Jej zápisky z väzenia a listy, pozoruhodné aj svojou literárnou hodnotou, boli neskôr súborne vydané pod názvom Zlomok života (1961). Osudom Marie Kudeříkové a najmä jej pobytom v cele smrti sa inšpiroval režisér Jaromil Jireš vo svojom dodnes cenenom filme ... a pozdravujem lastovičky (1972).

Viac o téme: Marie Kudeříková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu