Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Povesť slávneho otca ho zničila: Počuli ste o ňom? Mladý skladateľ žil v Mozartovom tieni

Franz Xaver Mozart Zobraziť galériu (4)
Franz Xaver Mozart (Zdroj: wikipedia/Karl Gottlieb Schweikart)

SALZBURG - Volal sa Mozart, bol hudobníkom, avšak nemal génia svojho slávneho otca. Franz Xaver strávil život tým, že sa snažil urobiť si svoje vlastné meno, píše agentúra AFP.

Najinteligentnejšia žena sveta (23) na FOTO je nádejou ľudstva: Ona je druhý Einstein!

"Dieťa, ktoré sklamalo svojich rodičov, zažije hanbu a biedu. Nech tieto slová znejú ako varovanie pre môjho vnímavého syna." Franz Xaver mal deväť rokov a touto poznámkou jeho matky bol jeho osud čiastočne predurčený.

Mozartov dom v rakúskom Salzburgu, kde slávna rodina žila, ukazuje v novej stálej expozícii osud muža vyrastajúceho v tieni otca, ktorý zomrel v roku 1791 vo veku tridsaťpäť rokov, ked mal Franz Xaver len niekoľko mesiacov.

Franz Xaver a jeho starší brat Carl Thomas boli jedinými zo šiestich detí Wolfganga Amadea Mozarta a Constanze, ktorí sa dožili dospelého veku. Franz Xaver však vyrastal pod drvivým tlakom matkiných ambícií. Constanze sa rozhodla, že sa tento malý chlapec stane druhým Mozartom, vysvetľuje Armin Brinzing, komisár nadácie Mozarteum.

Obraz Franza Xavera a Carla Thomasa
Zobraziť galériu (4)
Obraz Franza Xavera a Carla Thomasa  (Zdroj: wikipedia/Hans Hansen)

"Keď mal dva roky, už musel chodiť na hodiny klavíra a teórie," uvádza. Matka mu našla tých najlepších učiteľov, medzi ktorými bol aj Antonio Salieri, ktorého žiakmi boli Franz Schubert a Ludwig van Beethoven.

Ako vyplýva z korešpondencie chlapca s jeho starším bratom, žil Franz Xaver v tom čase pod silným tlakom a "doma sa s ním nezaobchádzalo príliš dobre".

Jeho prvé verejné vystúpenie, na ktorom hral jeden z koncertov svojho otca, sa konalo, keď mal trinásť rokov. Dočkal sa chvály, ale tiež varovania: "Nikdy by nemal zabúdať, že mu meno Mozart dnes zabezpečuje určitú mieru zhovievavosti, ale zajtra na neho budú kladené o to väčšie nároky," písal vtedy vplyvný hudobný časopis.

Wolfgang Amadeus Mozart
Zobraziť galériu (4)
Wolfgang Amadeus Mozart  (Zdroj: SITA)

Franz Xaver si toho bol plne vedomý. Svoje skladby podpisoval ako Wolfgang Amadeus Mozart syn. V sedemnástich rokoch sa stal učiteľom klavíra v jednej bohatej rodine vo Ľvove na Ukrajine, ktorý vtedy patril k habsburskej ríši.

V tomto meste založil hudobnú školu, z ktorej je dnes mestské konzervatórium, cestoval po Európe, učil hudbu a usporadúval koncerty.

Jeho úspechy však boli skromné: "Franz Xaver bol vynikajúci klavirista, keď hral koncerty svojho otca, ale jeho vlastné skladby nemali úspech", aj keď dnes sa ich kvalita cení, vysvetľuje Brinzing. "Chýbala mu iskra génia. Bol považovaný za schopného hudobníka a skladateľa, ale nepatril medzi tých najväčších," dodáva.

Skladba od Franza Xavera Mozarta

Zdá sa, že si z toho Franz Xaver vypestoval komplex. Keď ho v roku 1842 požiadali, aby zložil dielo k otvoreniu Mozartovho pamätníka v Salzburgu, odmietol a zdôvodnil to svojimi "malými schopnosťami".

Namiesto toho ponúkol kantátu zloženú z dvoch nedokončených skladieb svojho otca. Zaslal ju rakúskemu cisárovi Ferdinandovi I., ktorý sa nechal o mladom Mozartovi, o ktorom nikdy predtým nepočul, informovať od svojich poradcov. "Ako každý vie, nadanie svojho slávneho otca nezdedil," povedali mu vtedy.

Mozart v ženskom tele: Školáčka (11) zložila operu, jej talent je neuveriteľný

Mozartova nadácia v Salzburgu sa naopak zvlášť venuje tomuto nemilovanému hudobníkovi, ktorý jej odkázal stovky neoceniteľných dokumentov o Mozartovej rodine, vrátane otcových rukopisov. "Dejiny na Franza Xavera tak trochu zabudli, ale pre nás má veľký význam," zdôrazňuje Brinzing.

Mozart junior zomrel v roku 1844 na rakovinu žalúdka pri pobyte v Karlových Varoch. Tu je tiež pochovaný a jeho hrob nesie nápis: "Nech je meno jeho otca jeho epitafom, pretože jeho obdiv k otcovi bol podstatou jeho života."

Viac o téme: Franz Xaver MozartWolfgang Amadeus Mozart
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu