Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Gitarista (†70) skonal na pódiu, ostatní hudobníci hrali ďalej

Bruce Hampton
Bruce Hampton (Zdroj: profimedia.sk)

ATLANTA - Len pár chvíľ chýbalo do konca koncertu k jeho 70. narodeninám, keď uznávaný americký gitarista Bruce Hampton klesol na kolená v často vídanom geste. Všetci jeho spoluhráči na pódiu to považovali za výraz extázy a neprestali hrať, ani keď si potom ľahol na pódium. Nezdvihol sa však ani po doznení posledného tónu a o pár chvíľ neskôr ho lekári vyhlásili za mŕtveho.

Brit (†24) záhadne zmizol po prílete do Budapešti: Kamaráti sa dozvedeli najhoršiu správu

Hampton bol na americkej rockovej scéne známy ako veľký propagátor jam sessions, pri ktorých sa k spoločnej produkcii schádzali členovia radu kapiel.

Medzi účinkujúcimi na jeho narodeninovom koncerte boli medzi inými Warren Haynes zo skupiny The Allman Brothers Band či John Popper z kapely Blues Traveler. Bubeník Jeff Sipe, ktorý s si s Hamptonom vymenil pohľad tesne pred jeho skonom, tvrdí, že sa veterán miestnej hudobnej scény usmieval. "Podľa mňa to bol úsmev na rozlúčku," povedal Sipe agentúre AP.

Zakladateľ niekoľkých kapiel so skôr lokálnym významom mal podľa hudobných znalcov vplyv na rad známych muzikantov vrátane členov kapiel ako Rolling Stones či R.E.M.

Podľa svojich blízkych prekonal v roku 2006 infarkt a bral rad liekov. Bez ohľadu na to stále intenzívne koncertoval až do posledného okamihu života.

"Bolo to dramatické a poetické zakončenie života muža, ktorého celý spôsob žitia bol umeleckou formou," uviedli k jeho skonu členovia jednej zo spriatelených kapiel The Tedeschi Trucks Band.

Viac o téme: Bruce Hampton
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu