Štvrtok23. máj 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela, Vanesa

Európa bude mať po brexite nové centrum: Mestečko bez starostu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

GADHEIM - Vlajka Európskej únie vlajúca na námestí nemeckého mestečka Gädheim v Bavorsku je jedinou známkou, ktorá vysvetľuje príjazd médií z celého sveta do tohto strateného kútika. Hŕstka domčekov prilepených na svahoch tohto vinárskeho regiónu na juhu Nemecka lemuje polia, na ktorých sa týčia veterné elektrárne. V roku 2019, keď podľa predpokladov skončia rokovania o vystúpení Veľkej Británie z Európskej únie, sa 89 obyvateľov Gadheimu ocitne v geografickom centre EÚ, spočítal Národný geografický inštitút (IGN) v Paríži.

Väčšina obyvateľov sa o tejto novinke dozvedela z rozhlasu, tvrdí starosta neďalekej obce Veitshöchheim, Jürgen Götz. Gadheim je príliš malý na to, aby mal vlastného starostu. Jeho obyvatelia sú však hrdí na to, že sa ich región stal centrom EÚ. A už na námestí vyvesili modrú vlajku s hviezdičkami. 

"Môj manžel vždy hovoril, že sme pupkom sveta," žartuje Inge Dieková, ktorá v mestečku zastupuje Nemeckú federáciu poľnohospodárov. "Máme miestnu legendu, podľa ktorej Boh raz objal Zem v mieste, kde sa práve nachádza Veitshöchheim. A Gadheim k nemu patrí," hovorí starosta Götz. 

Veitshöchheim
Zobraziť galériu (3)
Veitshöchheim  (Zdroj: Facebook)

Najviac prekvapená je Karin Kesslerová; práve na jej poli, na ktorom je vysadená repka, bolo lokalizované nové centrum Európskej únie po brexite. Podľa nej je ale škoda, že sa to deje práve kvôli brexitu. Myslí si, že jednou z najväčších výhod únie je možnosť prechádzať hranice bez kontroly, ako keď jazdí na dovolenku do Francúzska. "Navyše môj otec bojoval v druhej svetovej vojne a bol vo Francúzsku zajatý. Mám veľa dôvodov na to, aby som si vážila úniu, ktorá spája odvekých nepriateľov," vysvetľuje. Karin netrpezlivo čaká na chvíľu, kedy bude brexit definitívny a na jej poli zavlaje únijná vlajka, aby označila centrum EÚ. 

Európa bude mať po
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Centrum únie leží v Nemecku od 1. mája 2004, keď sa rozšírila z 15 na 25 členských krajín. Predtým sa toto centrum takmer desať rokov nachádzalo v Belgicku. Od roku 2004 zmenilo centrum na území Nemecka niekoľkokrát svoje postavenie. Keď sa v júli 2013 k únii pripojilo Chorvátsko, zdedilo toto postavenie bavorské mesto Westerngrund ležiace asi 60 km severozápadne od Gadheimu. 

Britský parlament sa rozpustil, doplatil tak na brexit: Mayovej taktika vyvrcholí voľbami

Westerngrund stratí svoje postavenie s odchodom Veľkej Británie. Obyvatelia Westerngrundu i Gadheimu majú jedno želanie - aby sa nabudúce centrum EÚ presunulo z dôvodu prijatia nového člena, nie z dôvodu vystúpenia. "Brexit je krok späť, tak to nemôže pokračovať," usudzuje Brigitte Heimová. "Samozrejme veríme, že sa Francúzsko nevydá podobnou cestou," dodáva, pričom naráža na francúzske prezidentské voľby, kde kandidátka extrémnej pravice Marine Le Penová hlása referendum o zotrvaní v EÚ. 

Viac o téme: BrexitGadheimCentrum EÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu