Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Útok na Francúzsko: Den pred kľúčovými voľbami zasiahli hlavného kandidáta na prezidenta

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron (Zdroj: SITA/AP Photo/Michel Euler)

PARÍŽ - Terčom masívneho hackerského útoku sa stala strana francúzskeho prezidentského kandidáta Emmanuela Macrona. Strana Vpred! o tom informovala v noci nadnes v tlačovom vyhlásení. Oficiálne publikované dokumenty boli podľa strany zmiešané s falošnými.

Macronova strana Vpred! uviedla, že sa stala obeťou "masívneho a koordinovaného útoku hackerov", ktorý viedol k publikovaniu interných dokumentov na sociálnych sieťach. Malo ísť o mailové adresy a účtovné listiny. Hackeri podľa strany získali interné dokumenty pred niekoľkými týždňami, keď prenikli do súkromných a pracovných mailových účtov. "Tí, ktorí dokumenty zverejnili, ich zmiešali s nepravými dokumentmi, aby šírili pochybnosti a dezinformácie," tvrdí Macronovo hnutie. Na druhej strana hnutie tvrdí, že dokumenty sú legálne a "len potvrdzujú, že Macronova prezidentská kampaň je v poriadku".

Strana Vpred! vyhlásila, že tieto útoky majú za cieľ "destabilizáciu demokracie a podobajú sa na udalosti, ktoré sa odohrali počas vlaňajších prezidentských volieb v USA" a cielene škodia hnutiu Vpred!. Od polnoci platí vo Francúzsku predvolebné moratórium. Kvôli časovému posunu si však už dnes budú voliť novú hlavu štátu Francúzi v zámorských teritóriách. Väčšina z viac ako 47 miliónov voličov pôjde k urnám až v nedeľu.

Le Penová vie presne, čo chce robiť po víťazstve

Le Penová je presvedčená, že v prípade svojho víťazstva v nedeľňajšom druhom kole volieb dokáže zjednotiť Francúzsko. Uviedla to v rozhovore pre agentúru AP. Le Penová vyhlásila, že "návrat demokracie" si želá viac ako ktorýkoľvek iný spomedzi kandidátov prezidentských volieb.

"Musíme obnoviť vzťahy medzi ľuďmi," zdôraznila, pričom dodala, že jej protikandidát, centrista Emmanuel Macron, v prípade víťazstva vo voľbách len zhorší situáciu v tejto oblasti. O svojom súperovi vyhlásila, že "on je systém", ale "my sme národ". Le Penová poukázala na to, že počas predvolebnej kampane sa jej už aj tak podarilo dosiahnuť ideologické víťazstvo.

"Všetko sme zmenili. Ak aj nedosiahneme náš cieľ, zrodila sa gigantická politická sila," spresnila Le Penová s tým, že jej FN dosiahol zmeny na francúzskej politickej scéne a určoval tón prezidentskej kampane.

Viac o téme: VoľbyFrancúzskoEmmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu