Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Jeden z najväčších Rusov nemusel vôbec zahynúť: Vražedný súboj kvôli krásnej Natálii

Alexander Puškin zahynul po súboji so svojím rivalom v láske Zobraziť galériu (3)
Alexander Puškin zahynul po súboji so svojím rivalom v láske (Zdroj: thinkstock.com)

MOSKVA - Je najobľúbenejším ruským básnikom a spisovateľom a po celom Rusku sa nachádzajú múzeá a inštitúty zasvätené jeho životu a dielu. Predstaviteľ romantizmu, Alexander Sergejevič Puškin, ktorý zomrel pred 180 rokmi, 10. februára 1837 na následky zranení, ktoré utrpel pri súboji, je považovaný za zakladateľa novodobej ruskej literatúry. Okrem prózy a básní písal aj drámy, kritiky a mnoho jeho diel inšpirovalo významných hudobných skladateľov.

Puškin sa narodil 6. júna 1799 v starej šľachtickej rodine. Jeho pradedko z matkinej strany bol Abram Petrovič Hannibal, ruský vojenský a politický činiteľ afrického pôvodu, ktorý pravdepodobne pochádzal z Etiópie. Počas štúdií bol sympatizantom dekabristického hnutia, zastával však umiernené názory. 

Jeden z najväčších Rusov
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Puškin bol zakladateľom ruského literárneho romantizmu vo všetkých žánrových oblastiach. K vrcholom jeho prózy patrí cyklus Belkinove poviedky, Kapitánova dcéra alebo Piková dáma. Za jeho najslávnejšie dielo je označovaný veršovaný román Eugen Onegin, k dalším patria poémy Kaukazský zajatec, Bachčisarajská fontána alebo Cigáni. V dráme Boris Godunov sa Puškin inšpiroval princípmi truchlohry Williama Shakespeara. Na motívy jeho diel zložili napríklad Piotr Iľjič Čajkovskij opery Eugen Onegin a Piková dáma a Modest Petrovič Musorgskij operu Boris Godunov. 

Prvé vydanie drámy Boris Godunov
Zobraziť galériu (3)
Prvé vydanie drámy Boris Godunov  (Zdroj: thinkstock.com)

Osudnou sa Puškinovi stala krása jeho manželky Natálie, ktorá mala veľa nápadníkov. Alexander bol smrteľne zranený v súboji, keď sa 8. februára 1827 stretol s údajným milencom svojej ženy, francúzskym dôstojníkom Georgesom Charlesom d'Anthesom. Hoci bol básnik zasiahnutý do brucha, ranu ešte opätoval, ale 10. februára vo svojom petrohradskom byte zraneniu podľahol. Puškinov rival v láske bol po smrti básnika zbavený dôstojníckej hodnosti a vypovedaný z Ruska. 

Viac o téme: Alexander puškin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu