Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Československý politik objavil neuveriteľnú vec: Ľuďom lietajú z hlavy podivné častice

František Kahuda
František Kahuda (Zdroj: cepes.cz)

PRAHA - Pred 30 rokmi, 12. februára 1987, zomrel fyzik a politik František Kahuda. V rokoch 1954-1963 pôsobil ako minister školstva a v rokoch 1967-1985 ako jeden z hlavných propagátorov psychotroniky, vytvoril dokonca vlastnú školu, ktorú nazval psychoenergetika. Známy je jeho objav, že pri myslení lietajú ľuďom z hlavy hmotné častice, takzvané mentiony. Ich existenciu Kahuda "potvrdil" legendárnym výrokom: "mentiony existujú, pretože doteraz nikto nedokázal opak." Pre kombináciu týchto teórií a dlhodobej politickej angažovanosti v komunistickom režime sa mu hovorilo hanlivo "boľševický čarodejník".

Vedecký génius, ktorý zmenil dejiny: Raz sa ale fatálne zmýlil

Rodák z Nového Dvoru na Šumave (narodený 3. januára 1911) vyštudoval Prírodovedeckú fakultu Univerzity Karlovej a v roku 1937 nastúpil ako stredoškolský učiteľ matematiky a fyziky do Brna. Jeho vedecká kariéra začala v roku 1952, kedy obhájil dizertáciu z fotoniky a obdržal doktorát z prírodných vied. Od roku 1970 do roku 1987 pôsobil ako riaditeľ psychoenergetického laboratória Fakulty chemického inžinierstva VŠCHT v Prahe. Podľa spomienok filozofa Václava Černého bol Kahuda pred druhou svetovou vojnou členom agrárnej strany - v roku 1945 by už ale bol v strane komunistickej.

V máji 1973 pozval Kahuda niekoľkých exaktných vedcov a vyšších vládnych úradníkov na experiment, na ktorom prizvaný senzibil na diaľku roztočil ľahkého hliníkového vlka. To je jav dlho známy a doteraz nevysvetlený. Až súdruh profesor ho konečne objasnil: prístroj sa točí nárazmi častíc, ktoré vznikajú v mozgu pri myslení. Pritom vyletujú von a senzibil ich dokáže vôľou koncentrovať do úzkeho zväzku, ktorý vlka rozhýbe. Kahuda tak vytvoril akési myšlienkové perpetuum mobile: onou doteraz neznámou príčinou rotácie sú menţiony (ako ony častice sám nazval), sama rotácia potom zase potvrdzuje existenciu mentionov.

Z faktu, že pri myslení nám lietajú z hlavy hmotné častice, potom objaviteľ vyvodil, že časom by malo mozgovej hmoty ubúdať. Už v júni 1973 Kahuda referoval o menţionoch pred vedeckou radou pedagogickej fakulty, kde vtedy pôsobil. A tiež v júni 1973 sa v Prahe konala 1. medzinárodná konferencia o psychotronike. Tam sa väčšina delegátov od Kahudu dištancovala.

Viac o téme: František KahudaMentionyPsychoenergetika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu