Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Už nič nie je tajné: Skryté tajomstvá vášho života môže odhaliť aj takáto maličkosť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

NEW YORK - Molekuly látok vyskytujúce sa na mobilnom telefóne môžu odhaliť ohromujúce množstvo informácií o zdraví a životnom štýle majiteľa - vrátane toho, akému jedlu dáva prednosť, či aké užíva lieky. Vyplýva to z výskumu kalifornských vedcov, ktorí na 40 mobilných telefónoch, ktoré testovali, objavili stopy všetkého od kofeínu a korenia, až po telové mlieka či antidepresíva, napísal spravodajský server BBC News.

Ranné vstávanie môže byť hotová pohroma: Toto je hodina, kedy by sme mali až začať pracovať

Podľa vedcov zanechávame stopy molekúl, chemikálií a baktérií na všetkom, čoho sa dotkneme. A dokonca ani dôkladné umytie rúk nezabráni ich prenosu na predmety každodennej potreby.

S využitím techniky nazvanej hmotnostná spektrometria tím vedcov z Kalifornskej univerzity testoval 500 vzoriek odobratých z mobilných telefónov dospelých dobrovoľníkov. Tieto vzorky potom porovnali s molekulami z identifikačnej databázy a zostavili "profil životného štýlu" každého majiteľa telefónu.

Výsledky boli veľmi zaujímavé, uviedla doktorka Amina Bouslimaniová, ktorá sa na štúdii podieľala. "Analýzou molekúl, ktoré nechali na svojich telefónoch, sme dokázali napríklad povedať, že dotyčná osoba je s väčšou pravdepodobnosťou žena. Používa luxusnú kozmetiku, farbí si vlasy, pije kávu, má radšej pivo ako víno, má rada korenené jedlo, lieči sa na depresiu, nanáša si krém s ochranným slnečným faktorom a používa repelent. Z toho sa dá usudzovať, že trávi veľa času vonku - a podobne," dodala.

Už nič nie je
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Väčšina z molekúl sa pravdepodobne na mobilné telefóny prenáša z kože, rúk a potu ľudí. Predchádzajúce výskumy zistili, že repelenty proti komárom a krémy s ochranným slnečným faktorom nechávajú stopy na ľudskej koži obzvlášť dlhý čas - dokonca aj niekoľko mesiacov od posledného použitia.

Použitá testovacia metóda by podľa autorov štúdie mohla pomôcť napríklad identifikovať majiteľa predmetu - a to nielen mobilného telefónu - aj v prípade, že chýbajú odtlačky prstov. Poslúžiť by tiež mohla na kontrolu, či pacienti užívajú predpísané lieky, alebo poskytnúť užitočné informácie o tom, či a do akej miery je človek vystavený znečisťujúcim látkam.

Vedci sa teraz chcú sústrediť na ďalší výskum zameraný na rozšírenie údajov o širokej škále baktérií pokrývajúcich ľudskú kožu a toho, čo o nás môžu prezradiť. Podľa autora štúdie profesora Pietera Dorresteina na koži priemerného človeka žije najmenej 1000 rôznych mikróbov na stovkách rôznych miest tela.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu