Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Tip na vianočný darček od obchodníkov: Veľa ľudí doma ukrýva historický poklad za stovky eur

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

LONDÝN - Vymyslieť originálny a hodnotný vianočný darček nemusí byť vôbec zložité. Pozrite sa do škatúľ so starými odloženými vecami, možno medzi nimi nájdete mobil z 90. rokov, ľudovo prezývaný „tehla“. Budete prekvapení, ale prvé mobilné telefóny začínajú byť veľmi žiadanou komoditou na trhu so starožitnosťami.

Stará klasika z prvej  a druhej generácie mobilných telefónov začína byť považovaná za starožitnosť, píše britský portál Walesonline.co.uk. Niektoré z nich majú dnes hodnotu neuveriteľných 1 000 libier (1 190 eur). Čo môže byť krajším darčekom pre zberateľa, keď pod vianočným stromčekom objaví historický poklad?

Už nič nie je tajné: Skryté tajomstvá vášho života môže odhaliť aj takáto maličkosť

V zásade platí, že čím starší a funkčný mobil vlastníte, tým je jeho cena vyššia. Veľakrát však závisí aj na tom, aký model telefónu doma máte. Niektoré spoločnosti v Británii vám zaplatia aj za to, keď im donesiete svoj starý telefón na „recykláciu“. Síce ho nevydražíte, ale môžete mať dobrý pocit z toho, že zachraňujete planétu.

Používame ich už tri desaťročia

Podľa expertov sa prvé mobilné telefóny objavili už pred viac ako 30 rokmi, kým sa stali dostupné pre celé generácie ľudí. Mnohé z nich sa spájajú so spomienkami na minulosť – bývalú prácu, esemesky od dávnych lások, ale aj so statusom, pretože vlastniť mobilný telefón nebolo pred 20 rokmi bežné a kto ho mal, tešil sa závisti či obdivu okolia. V pamäti starých mobilov je ukrytý aj kus sentimentu.

Niekdajšia štúdia odhalila, že najláskyplnejšie spomienky na svoj retromobil majú používatelia Nokie 3310 a 3390. Obľúbené mobilné „tehly“ boli robustnejšie ako dnešné telefóny a veľakrát aj spoľahlivejšie. Batérie retromobilov stačilo nabiť raz týždenne a dotykový displej nikomu nechýbal. Podľa prieskumu má doma starý telefón viac ako polovica obyvateľov Cardiffu. Skúste sa pozrieť, či aj vy doma neobjavíte elektronický poklad.

Tip na vianočný darček
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

 

 

Viac o téme: Mobilný telefónStarožitnosťVianočný darček
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu