Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

FOTO Tento červ prekvapil Britániu: Pre svet je to drobec, dokáže dorásť až do dvoch metrov

Dave svojou dĺžkou prekvapil Zobraziť galériu (2)
Dave svojou dĺžkou prekvapil (Zdroj: nhm london)

LONDÝN - Najdlhšia dážďovka nájdená v Británii je dlhá 40 centimetrov. Nezvyčajne dlhý exemplár dážďovky obecnej minulý týždeň zmerali vedci v Prírodovednom múzeu v Londýne a pomenovali ho Dave. Hoci na britskom území, čo sa dĺžky týka, nemá konkurenciu, v celosvetovom porovnaní by Dave na popredných priečkach neskončil. Niektoré druhy dážďoviek totiž dorastajú do dĺžky vyše dva metre.

V šaláte si našla červa, napísala parádnu sťažnosť: Reakcia supermarketu? Bombová!

Určiť správne dĺžku dážďovky nie je ľahké, ich mäkké telo sa totiž pri pohybe zmršťuje a zase naťahuje. Najdlhšie zmeraní jedinci patria k druhu veldážďovka obrovská (Megascolides australis), ktorých dĺžka môže podľa Encyklopédie ohrozených druhov presiahnuť aj dva metre. Tieto vzácne obrie dážďovky sa vyskytujú iba v piatich lokalitách na území Austrálie, poznamenal spravodajský server BBC.

Do rovnakých rozmerov dorastajú aj africké veldážďovky Microchaetus rappi. Približne metrové dážďovky rodu Andiorrhinus žijú v Južnej Amerike.

Vedci, ktorí študovali, ako sa dážďovky rozmnožujú, zistili, že sa vyznačujú z ľudského pohľadu obdivuhodnou sexuálnou výdržou. Párenie bežnej dážďovky obecnej (Lumbricus terrestris) trvá 69 až 200 minút, teda aj viac ako tri hodiny. Podľa štúdie z roku 1997 sa dážďovky navzájom navštevujú vo svojich hniezdach. V niektorých prípadoch sa takto stretnú aj sedemnásťkrát.

FOTO Tento červ prekvapil
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: nhm london)

Mohlo by vás zaujať: 
Ten zvuk vám bude píliť uši: Neuveríte, ako tvrdohlavý môže byť husky

Každá dážďovka má vo svojom tele samčie aj samičie pohlavné orgány. To v praxi znamená, že britský rekordman Dave, rovnako ako iné dážďovky, môže byť otcom aj matkou.

Najväčšiu šancu splodiť potomstvo bude mať Dave v prípade, že v poradí sexuálnych partnerov bude na prvom alebo treťom mieste. To vysvetľuje výskum z roku 2013. Podľa neho sa dážďovky často pária s niekoľkými rôznymi jedincami. Spermie, ktoré vylúči druhý v poradí, sa spravidla nedostanú k oplodneniu, pretože mu bránia spermie z predchádzajúceho párenia. Ak dôjde k tretiemu páreniu, spermie druhého sú vytlačené.

Ďalšie pozoruhodné fakty objavili vedci pri štúdiu sociálneho správania dážďoviek. Sú totiž zrejme jedinými príslušníkmi kmeňa obrúčkavce, ktorí tvoria skupiny podobné stádam alebo rojom. Komunikujú spolu prostredníctvom dotykov. Oznamujú si napríklad, akým smerom sa budú pohybovať. Až teda nabudúce zoberiete na záhrade dážďovku a premiestnite ju na kompost, majte na pamäti, že ju možno odtrhávate od priateľov, podotýka BBC.

Viac o téme: Dážďovka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu