Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Odborník varuje: Do 10 rokov sa zmení vedenie modernej vojny, táto obrovská zmena nás čaká

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: http://androidportal.zoznam.sk/)

LONDÝN - Tajné preteky v zbrojení budú mať za následok armádu smrtiacich vojakov kyborgov. Tvrdí to odborník na umelú inteligenciu, ktorý varuje, že do desať rokov by mohli byť jednotky zostavené z robotov vypustené na vojnové polia po celom svete.

Umelecká inteligencia: Obrovský triumf ľudstva... ale, budujeme si pomaly náhradníkov?

Obrovský pokrok v oblasti vývoja vojenských zariadení v posledných rokoch už viedol k vzniku bezpilotných dronov, ktoré môžu vykonávať úlohy bez ľudskej prítomnosti, a vyhliadka vojakov v štýle Terminátora, tiež nie je vzdialená od skutočnosti tak ďaleko, ako by sme si vraj mysleli.

Odborník na umelú inteligenciu Martin Ford, ktorý napísal niekoľko kníh na túto tému, hovorí, že podoba modernej vojny sa čoskoro navždy zmení. Dokonca tvrdí, že veľmoci, ako Rusko a Čína môžu čoskoro vyvinúť vojakov robotov, čo by mohlo znamenať koniec účasti ľudí na bojových frontoch.

Odborník varuje: Do 10
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Futurológ pre Daily Star Online povedal, že autonómne zbrane sú pravdepodobne nevyhnutné, pretože budú schopné operovať a rozhodovať sa oveľa rýchlejšie než akékoľvek osoby. Ľudia sa stanú jednoducho nepraktickými. "Pokiaľ ide o technológiu, budeme mať autonómnych robotov v prvej línii určite v priebehu nasledujúcich 10 rokov, ale pravdepodobne oveľa skôr," dodal.

Ford tvrdí, že robotické jednotky začnú nové preteky v zbrojení medzi svetovými vojenskými mocnosťami. Rusko a USA neustále pumpujú obrovské sumy peňazí do vojenského výskumu a vývoja.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

Napriek tomu, že predstava existencie takýchto bojových robotov je desivá, Ford verí, že velitelia v nich vidia príležitosť, ako zachrániť ľudské životy, a to nielen vojakov na tej strane, za ktorú bojujú, ale aj civilistov a možno aj nepriateľov. "Roboti nebudú strieľať len na základe strachu - budú robiť racionálne rozhodnutia a urobia ich oveľa rýchlejšie, ako by dokázal človek," vysvetlil Ford.

Na druhej strane však robotickí vojaci nebudú potrebovať plat, jedlo, ani ochranu, a preto by mohli znížiť náklady na to, aby krajiny vstúpili do vojny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu