Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Osudový prešľap ľudstva?! Vedci vyvíjajú nového robota s desivo živou schopnosťou

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRISTOL - Umelá inteligencia mnohým ľuďom naháňa hrôzu. Čo ak sa roboti stanú natoľko ľudskými, že ich na ulici nerozoznáme od človeka? A naše obavy môžu zájsť ešte ďalej. Britskí vedci sa teraz snažia stvoriť robota, ktorý by bol dokonale živý. Taký živý, že by ho mohla zničiť až smrť.

Vedci z bristolského univerzitného laboratória robotiky vyvíjajú robota, ktorého život by závisel od prijímania živín. Jednoducho povedané, na to, aby robot prežil, by musel prijímať potravu. A nielen to. Na konci životnosti bude robota čakať smrť.

Do roku 2050 príde koniec sexu, ako ho poznáme: Drsná PREDPOVEĎ o tom, ako sa budeme milovať

„Vodný robot“ bristolských vedcov konzumuje vodné riasy prostredníctvom mäkkej polymérnej membrány. Žalúdok robota tvorí mikrobiálny článok, ktorý dokáže organickú hmotu rozložiť a pretvoriť na životodarnú energiu. Robot by mohol byť jedného dňa použitý na ochranu životného prostredia, v ktorom by konzumoval toxické látky

V budúcnosti by takýto robot mohol „plávať“ v oceáne a konzumovať odpad. Cieľom expertov je vytvoriť sebestačného humanoidného robota s mäkkými „orgánmi“ a umelou inteligenciou, povedali výskumníci britským médiám. Hoci dnes môžu roboti pôsobiť strašidelne, v budúcnosti by mohli byť každodennou súčasťou nášho života.

Osudový prešľap ľudstva?! Vedci
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Viac o téme: RobotHumanoid
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu