Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Expert predpovedá budúcnosť: Raz nás kontaktujú inteligentné stroje z vesmíru a je to aj náš osud

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: http://androidportal.zoznam.sk/)

LONDÝN - Predstava, že mimozemšťania vyzerajú, ako malí zelení mužíčkovia s veľkými očami a anténkami na hlave, sa pravdepodobne môže veľmi líšiť od prípadnej reality. Jeden z popredných odborníkov, pátrajúcich po inteligentnom živote vo vesmíre, sa domnieva, že ak nás niekto kontaktuje, tak to budú stroje, vynájdené ich predchodcami. A podobný osud asi čaká aj samotné ľudstvo.

Objav vedcov: Je baktéria dôkazom, že sa "Super mimozemšťania" živia zvláštnou energiou?

Seth Shostak, vedúci astronóm z inštitútu SETI a jeden z popredných "lovcov mimozemšťanov", je podľa portálu express.co.uk presvedčený, že vzostup pokročilej umelej inteligencie je neodvratný na akejkoľvek planéte, kde existuje život, vrátane Zeme.

Vo svojom prejave na konferencii Dent: Space conference v San Franciscu uviedol, že transformácia na umelú inteligenciu je prirodzený vývoj každej vyspelej civilizácie. Poukázal pritom na technologický pokrok ľudstva, ktorý sa začal vynálezom rádia v roku 1900 a pokračoval vytvorením počítača v roku 1945.

Podľa neho to bol začiatok vzostupu strojov a ľudstvo napokon dospeje do bodu, keby sa stroje stanú dominantnými. Nakoniec sa civilizácia zlúči so strojmi. Tento proces prirovnal k štvorvalcovému motoru, kedy sa spočiatku pridávali kone, aby sa získala vyššia rýchlosť, ale napokon si niekto povedal, že sa jednoducho treba vykašľať na tú časť s koňmi a stvoriť Maserati.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

A tak to dopadne aj s ľudstvom. Najprv chceme vytvoriť mysliaci stroj, vynájsť niečo lepšie ako sme my sami. Potom navrhnúť ešte niečo lepšie a tento vývoj je nezastaviteľný.

Seth Shostak potom upriamil svoju pozornosť aj na miesta, kde by sme mali pátrať po mimozemšťanoch. Podľa neho sa zvykneme sústreďovať na hviezdne systémy, o ktorých sa domnievame, že sú v nich podmienky pre život. Kde má biológia priestor na to, aby vznikla a postupne sa z nej vyvinulo niečo inteligentné, ako ľudstvo.

Odborník je však presvedčený, že to tak byť nemusí: "Možno, že to, čo by sme mali urobiť, je pozrieť sa na miesta na oblohe, ktoré spájajú dve miesta, kde je veľa energie - týmto spôsobom môžu vedci zachytiť signály. Toto je moje posolstvo pre vás: Hľadáme analógie nás samých, ale neviem, či takto vyzerá väčšina inteligencie vo vesmíre. Som ochotný sa staviť, že nie."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu