Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Vedci rozlúštili ďalšiu hádanku, ktorá trápi ľudstvo: Odhalili najstaršie žijúcu civilizáciu!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

BRATISLAVA – Vedci urobili ďalší krok k celkovému pochopeniu ľudského rodokmeňa. Nová štúdia odhalila pravdepodobne najstaršiu pretrvávajúcu civilizáciu na svete. Viete, kde by ste dnes našli predkov spred 50 tisíc rokov?

Prvá rozsiahla štúdia DNA domorodých Austrálčanov datuje ich pôvod do doby spred 50 tisíc rokov. Tieto výsledky dokazujú, že táto civilizácia najstaršou pretrvávajúcou na Zemi.

Ako základ pre vedcov poslúžila DNA populácie z Papuy Novej Guiney a Austrálie, ktorá v sebe ukrývala genetické prvky záhadných prvých obyvateľov. Pomocou nich zrekonštruovali ich cestu z Afriky pred 72-tisíc rokmi.

Experti sa však stále nezhodnú, či súčasní neafrickí obyvatelia týchto oblastí sú potomkovia bádateľov, ktorí opustili Afriku naraz alebo v postupných migračných vlnách. Nová štúdia, o ktorej je reč, podporuje prvú možnosť – že to bola jedna jediná vlna. Údaje vedú k stopám predkov, ktorí prišli na kontinent s názvom Sahul (spojená Austrália, Nová Guinea a Tazmánia) pred 50-tisíc rokmi a neskôr ich stúpajúca hladina oceána rozdelila.

Austrálčania a Papuánci sa mohli stretnúť a následne zmiešať s neznámou rasou ľudí, ktorá mohla byť spojená so sibírskymi Denisovanmi, ktorí zase emigrovali z Afriky. Podľa štúdie neznámy vyhynutý príbuzný druh prispel asi štyrmi percentami domorodému austrálskemu genómu.

Vedúci štúdie, profesor z Cambridgeu, povedal, že „Neviem, čo to bolo za ľudí, ale boli to ďalekí príbuzní Denisovancov a predchodcovia Papuáncov a Austrálčanov na nich pravdepodobne narazili blízko Sahulu,“ cituje jeho slová britský portál telegraph.co.uk. „Našli sme dôkaz, že sa odohrala iba jedna vlna emigrantov, ktorá umožnila vznik všetkých súčasných neafrikáncov, vrátane Austrálčanov.“

Keď už boli v Austrálii, predchodcovia súčasných Aborigincov, zostali kompletne izolovaní, až do takmer 5 tisíc rokov dozadu. „pravdepodobne sú najstaršia skupina na svete, ktorú môžete spojiť s jedným miestom na zemi,“ hovorí profesor Willersley. Neskôr až v 18. storočí sa dostali do povedomia modernej civilizácie.

Viac o téme: VedciCivilizáciaPredkoviaAustráliaŠtúdia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu