Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Umelec nahneval turistov v Alpách: Namiesto kríža umiestnil na horu provokáciu na FOTO

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BERN - Takmer tri metre vysoký polmesiac, ktorý sa objavil na jednom z alpských vrcholkov vo východnom Švajčiarsku, vyvolal vášnivé diskusie. Umelec, ktorý symbol islamu na hore vztýčil, chcel svojím činom vraj upozorniť na absurditu vrcholových krížov, informovala švajčiarska médiá.

Polmesiac, ktorý zdobí vrcholok 2 140 metrov vysoké hory Freiheit (slovensky Sloboda) v polokantóne Appenzell Innerrhoden, inštaloval švajčiarsky umelec Christian Meier. Svojím dielom chcel vraj protestovať proti „nezmyselným vrcholovým krížom“. Na vrcholok polmesiac dopravil vrtuľník spolu so solárnymi panelmi, ktoré zaisťujú prísun energie pre jeho nočné osvetlenie.

Američania sú z nás paf: Slovensko je v kurze, poriadne nás vychválili!

Tridsaťosemročný Meier, ktorý väčšinou žije v Pekingu, sa podľa švajčiarskek tlače hlási k ateizmu a svoj krok označil za protest proti zneužívaniu náboženských symbolov. „Vždy, keď sa vrátim (do Švajčiarska), idem do hôr a vidím všade okolo seba tie absurdné vrcholové kríže. Musel som proste niečo urobiť,“ povedal.

Množstvo Švajčiarov ale Meierov umelecký počin odsúdilo. „Je to vrchol drzosti,“ povedal rádiu FM1 Today jeden z nahnevaných turistov. Predseda kantonálnej vlády Roland Inauern uviedol, že takéto divoké akcie nemieni tolerovať. Umelca vraj už vyzval, aby dielo, ktoré na vrchol hory umiestnil bez povolenia, do týždňa odstránil.

„Chcel som provokovať a to sa mi podarilo,“ reagoval na kritiku Meier. Aj v Bavorsku sa v súčasnosti vedie diskusia o slušnosti vrcholových krížov. Rozhorela sa potom, ako na troch alpských vrcholkoch kríže niekto odrezal.

...

Viac o téme: KrížTuristikaPolmesiacAlpy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu