Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Mapa najnebezpečnejších miest v dovolenkovom raji Slovákov: Päť zón smrti vo Vysokých Tatrách

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

VÝSOKÉ TATRY – Vysoké hory ľudí fascinujú a desia zároveň. Aj naše skromné veľhory sú toho dôkazom. V histórii Slovenska môžeme hovoriť o desiatkach až stovkách turistov a horolezcov, ktorí doplatili na krásu nebotyčných štítov. Pozrite sa, ktoré tatranské pýchy si vzali najviac ľudských životov.

„Za posledných 10 rokov, v rozmedzí rokov 2006 až 2015, ku ktorým máme kompletne spracované štatistiky, sa vo Vysokých Tatrách stalo 2016 úrazov, za to isté obdobie 1236 úrazov na lyžiarskej trati počas zimnej sezóny. V letnom období sa vo Vysokých Tatrách udialo 108 smrteľných nehôd,“ spresnila Katarína Števčeková z Riaditeľstva Horskej záchrannej služby.

Česká turistka sa pochválila na FOTO z Tatier: To musí byť vtip! 2 200 metrov v lodičkách

Ako dodala Števčeková, určiť najrizikovejšie miesta Tatier je veľmi problematické. Príčiny úrazov či úmrtí sú také rôzne, že sa môžete zraniť aj počas nádherného letného počasia a pohodovej turistike. Stačí chvíľka nepozornosti či nešťastná náhoda. Napriek tomu sme sa pokúsili na základe dostupných záznamov horskej služby nájsť päť najrizikovejších miest Vysokých Tatier.

Mapa najnebezpečnejších miest v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR)

Najvyššie a najnebezpečnejšie

V histórii Slovenskej republiky si najviac zaznamenaných smrteľných úrazov vyžiadal náš slávny a najvyšší Gerlachovský štít (2 654,4 m), ďalej veľkolepý Lomnický štít (2 634 m), turistami obľúbený Slavkovský štít (2 452 m), majestátny Prostredný hrot (2 441 m) a horolezcami obávaná Galéria Ganku, stena Malého Ganku (2 419 m).

V decembri 1996 zahynul na Gerlachu po páde lavíny 24-ročný mladík z Brna. O rok neskôr, v januári 1997, tu po páde pri zlaňovaní zomrel 29-ročný muž z anglického Kentu. V lete 1998 doplatil na nešťastnú náhodu 30-ročný Rakúšan, ktorý zahynul po uvoľnení skalného bloku. V novembri 1999 smrť kosila opäť, keď sa tu na snehu pošmykol len 19-ročný mladík z Devínskej Novej Vsi. V decembri 2000 na Gerlachu vydýchol naposledy aj 47-ročný Pezinčan, ktorý dostal náhlu nevoľnosť.

Mapa najnebezpečnejších miest v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Potom sa niť úmrtí akoby zázrakom na päť rokov pretrhla až do septembra 2006, keď po páde zo skaly zomrel Poliak z Varšavy. V roku 2010, presne 31. augusta, v západnej stene Gerlachu zamrzli dvaja cudzinci – 31-ročný Číňan a 26-ročný Austrálčan. Naposledy si Gerlach vzal život mladého 33-ročného Nitrančana, ktorému po strmom páde už nikto nedokázal pomôcť.

Mapa najnebezpečnejších miest v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Podobné nehody sa vpísali aj do dejín Lomnického štítu, ktorý od roku 1995 do roku 2015 pochoval až osem ľudských životov. Nebezpečným terénom je aj terasovitá stena Malého Ganku, známa ako Galéria Ganku, ktorá takisto patrí k rešpektovaným tatranským horolezeckým či turistickým výzvam a stala sa osudnou pre piatich ľudí. Horolezci by si mali dať pozor aj na Prostrednom hrote. Naposledy v týchto miestach zahynuli dvaja nerozluční kamaráti deň pred Silvestrom 2015, ktorí chceli horolezecky zdolať Žltú stenu. Viacero nešťastných pádov či pošmyknutí si pamätá aj vyhľadávaný Slavkovský štít, na ktorom od roku 1993 vyhaslo šesť ľudských životov.

...

Viac o téme: TuristikaVysoké Tatry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu