Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Planéta Zem ďalej trhá rekordy: Podľa NASA je už desať mesiacov po sebe TAKTO rozpálená

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

WASHINGTON - Tohtoročný júl bol najteplejším mesiacom v zaznamenanej histórii. V pondelok to oznámil americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA). Podľa neho už desať mesiacov v rade padajú rekordy pre najvyššiu zaznamenanú globálnu teplotu v danej ročnej dobe.

NASA potvrdila, že sa s našou planétou niečo deje: Buďte pripravení na iné počasie

Tento rok v júli bola podľa NASA globálna teplota o 0,84 stupňa Celzia vyššia než bol priemer za roky 1950 až 1980. To je o 0,1 stupňa viac, než o koľko presiahla teplota dlhodobý priemer v doteraz rekordných mesiacoch, teda v júli 2015 a v júli 2011.

Podľa odborníkov citovaných agentúrou AP stoja za teplotným rekordom predovšetkým klimatické zmeny spôsobované spaľovaním fosílnych palív. K nezvyčajne vysokej teplote ale prispel aj silný vplyv javu El Niňo. Ten je prirodzeným fenoménom, ktorý raz za niekoľko rokov spôsobí ohriatie vôd v Tichom oceáne, čo ovplyvňuje počasie na celom svete.

Podľa NASA už desať mesiacov v rade prekonali rekord globálne teploty v danom období. Na zvyšovanie svetovej teploty upozornil na začiatku augusta aj americký Národný úrad pre oceány a ovzdušie (NOAA). Podľa neho v súvislosti s otepľovaním ďalej klesal objem ľadového územia v Arktíde a ľadovcov po celom svete.

Viac o téme: NASA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu