Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Meteorológovia zverejnili dôkaz o pekelnom osude Zeme: Teploty za 167 rokov veštia skazu

Grafické znázornenie postupu klimatických zmien.
Grafické znázornenie postupu klimatických zmien. (Zdroj: Facebook/SHMÚ)

BRATISLAVA – Aj podľa slovenských meteorológov je nemožné prehliadnuť dopady otepľovania na našu planétu. Dokazuje to aj grafické znázornenie vývoja klímy za posledných 167 rokov. Odborníci hovoria o najrýchlejšom otepľovaní za rekordne krátky čas.

Teploty lámu rekordy, na aké naša planéta nie je zvyknutá. Vývoj globálnej teploty za posledných 167 rokov pôsobí naozaj apokalypticky. Po roku 1990 sa prírode klíma vymkla spod kontroly.

Počasie lámalo negatívne rekordy: Najchudobnejší august za posledné roky!

„V matici sú vykreslené odchýlky ročnej priemernej teploty vzduchu od štandardného normálu WMO 1961-1990 v období rokov 1850-2016 (za rok 2016 je spracované obdobie január až jún),“ vysvetlili na Facebooku meteorológovia zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) a priložili obrázok, ktorý nevyznieva práve optimisticky. V druhej polovici 20. storočia sa teplotné odchýlky od normálu smerom k nadpriemerných teplotám začali vyskytovať čoraz častejšie.

Vedci vyriešili ďalšiu záhadu Zeme: VIDEO Paranormálny jav má nebezpečné vysvetlenie

„Údaje vychádzajú z najdlhšieho časového radu dostupných meraní teploty vzduchu nad kontinentmi (4 800 meteorologických staníc) a oceánmi (lode a bóje), a na rozdiel od ostatných datasetov globálnej teploty (napr. GISSTEMP) nie sú interpolované do oblastí so zníženou dostupnosťou kvalitných údajov ako Sahara, Antarktída a Arktída,“ spresnili odborníci.

Klimatické zmeny postupujú neprirodzenou rýchlosťou

Experti informácie o teplotách zaradili do farebného zobrazenia iba v tom prípade, ak mali pre výpočet ročného priemeru dostupné údaje z minimálne šiestich mesiacov daného roku. Meteorológovia ďalej doplnili, že teplotná škála sa pohybuje od -2,5 (modrá) do +2,5 stupňa Celzia (červená).

„Súčasné otepľovanie je nielen z hľadiska absolútnej veľkosti, ale aj svojej rýchlosti neporovnateľné s akýmkoľvek podobne teplým obdobím v známej histórii,“ zhodnotili meteorológovia s upozornením, že aktuálny vývoj klímy za posledné roky nie je pre našu Zem prirodzený. Ide o bezprecedentne najrýchlejšie otepľovanie v rámci jedného storočia, ktorého trend pokračuje.

...

Viac o téme: Globálne otepľovanieKlíma
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu