Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

NASA berie hrozbu vážne, vysiela sondu: Tento asteroid môže do 200 rokov zasiahnuť Zem

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

WASHINGTON - Vesmírna agentúra pre letectvo a vesmír NASA uskutoční misiu s cieľom získať vzorky z obrieho asteroidu, ktorý by mohol naraziť do našej planéty za menej ako 200 rokov, v snahe zachrániť Zem pred budúcou katastrofou. Obrí asteroid, nazvaný Bennu, objavili vedci v roku 1999 a odvtedy ich znepokojuje jeho potenciálna hrozba.

Lety raketoplánov do vesmíru trvali dlhých 30 rokov: FOTO Na konte majú dve obrovské tragédie!

Bennu má v priemere 500 metrov a pohybuje sa okolo Slnka rýchlosťou cca 101 400 km/h. Každých šesť rokov možno pozorovať, ako prekročí obežnú dráhu našej planéty, pričom vzdialenosť sa neustále zmenšuje. Medzi Zemou a Mesiacom preletí v roku 2135.

Kozmická agentúra berie hrozbu nárazu tak vážne, že vyšle sondu, aby zbierala vzorky hornín v snahe dozvedieť sa viac o asteroide a rizikách, ktoré predstavuje pre ľudstvo.

Ilustrácia sondy Osiris-REX.
Zobraziť galériu (3)
Ilustrácia sondy Osiris-REX.  (Zdroj: nasa)

Dante Lauretta, profesor planetárnych vied na Arizonskej univerzite a odborník NASA, ktorý má na starosti misiu na Bennu, podľa The Sunday Times varoval: "Prelet v roku 2135 upraví orbitu Bennu, potenciálne môže zmeniť jeho kurz k Zemi." Náraz by sa mohol odohrať medzi rokmi 2175 až 2196. Sila by predstavovala ekvivalent troch miliárd ton výbušnín, čo je 200-krát viac ako mala bomba, ktorá dopadla na Hirošimu.

Aj keď šanca, že by asteroid naozaj vrazil do Zeme, je malá, zostáva natoľko značnou, že profesor Lauretta dodal, že môže spôsobiť obrovské utrpenie a smrť.

NASA berie hrozbu vážne,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: nasa)

Kozmická loď Osiris-REX má byť vyslaná do vesmíru budúci mesiac a priviezť späť vzorky hornín. K Bennu dorazí v roku 2018, pričom ďalších 12 mesiacov strávi štúdiom asteroidu, skúmaním jeho chemického zloženia, mineralógie a geológie.

Sonda bude taktiež merať sily, ktoré môžu zmeniť obežnú dráhu asteroidov a potenciálne ich posunúť na kolízny kurz so Zemou. "Jarkovského efekt je sila, ktorá pôsobí na asteroid, keď pohlcuje slnečné svetlo a potom ho vyžaruje späť do vesmíru vo forme tepla. Pôsobí ako malý motor, neustále mení jeho smer. Pozícia Bennu sa posunula o 160 km od roku 1999," vysvetlil Lauretta.

"Musíme vedieť o Bennu všetko - jeho veľkosť, hmotnosť a zloženie," uviedol profesor. "Mohli by to byť dôležité údaje pre budúce generácie."

Viac o téme: AsteroidOsiris-REXBennu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu