Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ľudstvo bude spálené zaživa: Slnko napučí na stonásobok súčasnej veľkosti, varujú vedci

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

LEUVEN - Vedci objavili nepríjemné dôkazy o desivom osude, ktorý pravdepodobne čaká aj náš domovský svet a všetko, čo žije na ňom. Planétu Zem spáli Slnko, ktoré 100-násobne zväčší svoj objem, a to bude pre pozemšťanov znamenať koniec. Našťastie takýto scenár by sa nemal odohrať skôr, ako o päť miliárd rokov.

Náhody, ktoré nás zachránili pred zničením sveta: Hrozba totálnej vojny visela na vlásku!

Ak sa ľudstvo nevyhubí samo jadrovými vojnami, nezabije ho pád asteroidu alebo apokalyptická epidémia, možno sa dožije dňa, kedy najbližšia hviezda pohltí veľkú časť slnečnej sústavy. Odborníci už načrtli, ako by vyzerala budúcnosť našej planéty po tom, čo objavili hviezdy systém, ktorý postihol takýto pochmúrny osud.

"Päť miliárd rokov odo dneška sa Slnko zmení na červeného obra, stonásobne väčšieho, ako je jeho aktuálna veľkosť," povedal podľa portálu thesun.co.uk profesor Leen Decin z Astronomického inštitútu v belgickom Leuvene.

Neskôr však má prísť k intenzívnej strate hmoty a konečným výsledkom, po siedmich miliardách rokov odo dneška, bude malý biely trpaslík s približnou veľkosťou Zeme, len oveľa ťažší. Jedna lyžička materiálu bude vážiť približne päť ton.

Rybár počas západu Slnka
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP)

Planéty Merkúr a Urán pravdepodobne pohltí rozpínajúca sa hviezda, pretože sú bližšie k Slnku, ako naša domovina. "Ale osud Zeme je stále neistý," dodal Decin. "Už vieme, že Slnko bude väčšie a jasnejšie, takže pravdepodobne zničí akúkoľvek formu života na našej planéte. Ale prežije zemské jadro fázu červeného obra a bude pokračovať v obiehaní okolo bieleho trpaslíka?" pýta sa vedec.

Decin a jeho tím upriamili svoje ďalekohľady na hviezdny systém s názvom L2 Puppis, ktorý sa nachádza asi 208 svetelných rokov od Zeme. Pred približne piatimi miliardami rokov prešla hviezda v L2 Puppis rovnakým procesom, aký čaká naše Slnko. Vedci sa teraz snažia zistiť, čo sa stalo, keď prišlo k zväčšovaniu, aby mali určitú predstavu, čo môže postihnúť Zem.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu