Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Prevratná štúdia WHO: Pomôžme globálnej ekonomike, TÝMTO to dosiahneme!

  Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstockphotos.com)

LONDÝN - Nedostatočná aktivita ľudí stojí ročne celosvetovú globálnu ekonomiku 67,5 miliardy dolárov (takmer 61 miliardy eur) v nákladoch na liečbu a v strate pracovnej výkonnosti. Hodina cvičenia denne by podľa expertov tento problém odstránila.

Uvádza to štúdia Svetovej zdravotníckej organizácie WHO, ktorá bola v stredu zverejnená v Londýne. Ľudstvo je kvôli sedavému zamestnaniu vystavené zvýšenému riziku srdcových a cievnych chorôb, cukrovky a rakoviny, uvádza organizácia.

Cvičenie, hoci s vlastnou
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Fyzická aktivita, napríklad rýchla chôdza, môže nebezpečenstvo predčasnej smrti znížiť. Nedostatok pohybu spojený s osemhodinovým či viachodinovým sedením spôsobuje podľa WHO ročne päť miliónov úmrtí. To je len o jeden milión smrteľných prípadov menej, než má na svedomí fajčenie.


Prečítajte si aj:

Čo s nami naozaj spraví cvičenie? Stačí len jedna hodina a očakávajte tieto zmeny!


WHO odporúča venovať týždenne najmenej 150 minút miernemu cvičeniu. Podľa nórskeho experta Ulfa Ekelund, ktorý sa na štúdii podieľal, to ale nie je dosť, napísala agentúra Reuters. Štvrtina dospelých navyše ani na tento limit nedosiahne. Podľa Eklund je vhodné cvičiť hodinu denne, čo reprezentuje zhruba 5,6 kilometrov chôdze alebo 16 kilometrov jazdy na bicykli.

Viac o téme: PohybAktivitaWHO
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu