Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Miliarda ľudí je v ohrození života: Aj Slováci, prečítajte si, čoho sa báť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: profimedia.sk)

LONDÝN - Nadváha skracuje život. Podľa novej vedeckej štúdie je príčinou pätiny predčasných úmrtí v USA a sedminy v Európe. Podľa štatistík Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) trpí vo svete nadváhou 1,3 miliardy dospelých ľudí a ďalších 600 miliónov ľudí je obéznych.

Emanuele Di Angelantonio, ktorý sa podieľal na štúdii uskutočnenej Cambridgeskou univerzitou, povedal, že v priemere si ľudia s nadváhou skracujú očakávaný vek dožitia o jeden rok a obézni až o tri. Väčšiemu riziku pritom čelia muži. "To súhlasí s predchádzajúcimi poznatkami, podľa ktorých je riziko cukrovky, rezistencie na inzulín a ukladanie tuku v pečeni u mužov vyššia než u žien," vysvetlil expert. 

Dobre zdokumentované je spojenie vysokej telesnej hmotnosti s chronickými chorobami ako diabetes, srdcové a dýchacie ochorenia, mŕtvica a rakovina. Doteraz ale nebola zodpovedaná otázka, či obezita iba zhoršuje zdravie, alebo aj zabíja. 

Miliarda ľudí je v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Štúdia, ktorá vyšla v odbornom časopise The Lancet, vyhodnocuje informácie o viac ako 10,6 milióne ľudí, ktorí sa za minulých 45 rokov zúčastnili 239 vedeckých štúdií v 32 krajinách. Z účastníkov týchto výskumov, ktorých zdravotný stav bol sledovaný v priemere štrnásť rokov, zomrelo 1,6 milióna osôb. Zo všetkých účastníkov vedci vylúčili fajčiarov, ľudí trpiacich chronickými chorobami už na začiatku výskumov a tých, ktorí zomreli v prvých piatich rokoch. Pole k detailnej analýze sa tak zúžilo na štyri milióny ľudí. Určili u nich index telesnej hmotnosti (BMI), ktorý je považovaný za indikátor telesného tuku. Vypočíta sa z podielu hmotnosti v kilogramoch a druhej mocniny výšky v metroch, pričom za normálne sú považované hodnoty do 25. Pole nadváhy je medzi hodnotou 25 až 30, mierna obezita medzi 30 až 35 a za ťažkú obezita sa považujú hodnoty nad 40. Osoby s normálnym BMI mali menšie riziko predčasného úmrtia, teda smrti pred dosiahnutím veku 70 rokov. Úmrtnosť potom významne rástla podľa hmotnosti, a to o 31 percent s každými piatimi bodmi BMI. 

Miliarda ľudí je v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

 

Predchádzajúce štúdie preukázali prudký nárast obezity vo svete za posledných štyridsať rokov. Kým v roku 1975 bolo obéznych 105 miliónov ľudí, v roku 2014 to bolo už vyše 640 miliónov. Podľa údajov WHO je vo svetovej populácii obéznych 15 percent žien a 11 percent mužov. 

Viac o téme: ObezitaNadváha
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu