Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Pijete horúce nápoje? Potom nechcite vedieť, čo spôsobujú, lebo to hneď prestanete robiť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

MADRID - Príliš horúce nápoje môžu spôsobovať rakovinu pažeráka. Vyplýva to z prieskumu agentúry Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), ktorá informovala, že pridala horúce nápoje na zoznam "možných karcinogénov". Ak ale majú káva a bylinné nápoje pri konzumácii normálnu teplotu, rakovinové riziká pre tkaniva nepredstavujú.

"Z výsledkov výskumu usudzujeme, že pitie príliš horúcich nápojov môže byť pravdepodobnou príčinou rakoviny pažeráka," oznámila tento týždeň na tlačovej konferencii Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny (IARC). Jej riaditeľ Christopher Wild ale doplnil, že riziková je teplota, nie samotný nápoj. 

Pijete horúce nápoje? Potom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Ako vysvetlil výbor zložený z 23 expertov, za príliš vysokú je považovaná teplota vyššia ako 65 stupňov. Štúdie pitia kávy vykonané v Číne, Iráne a Turecku a pitie čaju maté v Argentíne, Brazílii, Paraguaji a Uruguaji ukázali, že riziko rastie s vyššou teplotou nápoja. Práve v týchto krajinách sa tieto dva nápoje pijú zvyčajne veľmi horúce (najmenej 70 stupňov), uviedli vedci. 

Pijete horúce nápoje? Potom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

IARC skúmala konzumáciu kávy a maté, ktorý sa pripravuje z juhoamerického stromu cezmína paraguajská. Obe majú povzbudzujúce účinky, lebo obsahujú alkaloid kofeín, resp. mateín. V maté je taktiež množstvo vitamínov a minerálnych látok, niektoré minerálne prvky, najmä draslík a horčík, sú ale aj v káve. Oba nápoje obsahujú aj zdraviu prospešné antioxidanty. 

Argentína IARC pravidelne reviduje vedecké účinky rôznych prvkov na ľudský organizmus v súvislosti s rakovinou. Vlani napríklad zaradila na svoj zoznam možných karcinogénov červené mäso (hovädzie, jahňacie, bravčové, zverina). Aj v tomto odporúčaní IARC zdôraznila, že ľudia toto mäso nemusia prestať jesť, ale mali by sa zamyslieť nad mierou jeho konzumácie. 

Znamená to, že by sme sa mali vyhýbať horúcim nápojom? Prečítajte si na Vyšetrení, čo si o tom myslí odborník na výživu a či majú teplé nápoje nejaký vplyv na zdravie!

Viac o téme: KávaRakovinaPažerákHorúci nápoj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu