Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Teroristi majú nový cieľ, varuje IT expert: Svet vstupuje do ďalšieho temného veku

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

MOSKVA - Kybernetický znalec Eugen Kaspersky upozornil na novú vlnu teroristických útokov budúcnosti. Mohli by sa totiž zamerať na ciele, ktoré by dokázali zabiť obrovské množstvo ľudí. Úroveň nebezpečenstva podľa Kasperskeho stúpa. Už v priebehu minulého roka sa zločinci zamerali na niektoré strategické podniky či inštitúcie.

Podľa Eugena Kasperskeho, ktorý je expertom na kryprografiu a výpočtovú techniku, svet vstupuje do „temného veku“ online bezpečnosti. Už minulý rok sa kyberteroristi zamerali na uhoľné bane, ropnú rafinériu či nemocnice, upozorňuje. Kaspersky v tejto súvislosti volá po redizajne smartfónov a veľkých teleskopov kvôli zníženej online bezpečnosti. Dodal, že až dve tretiny počítačov boli v roku 2015 zasiahnuté vírusmi.

FOTO podozrivých z útokov v Istanbule: Takto využili slabinu letiska, priebeh krvavého masakra!

Každoročne stojí kyberkriminalita svet takmer 450 miliárd eur. „Neokrádajú banky, nehackujú spotrebiteľov. Útočia na priemysel, dopravu a výrobu,“ spresnil Kaspersky. Kyberodborník tiež vyhlásil, že novým terčom teroristov by mohli byť továrne, ktorých systémy a dispečerské zariadenia môžu byť zastarané. „Obávam sa, že budúcnosťou kyberpriestoru z pohľadu bezpečnosti sú kyberútoky,“ zdôraznil expert, ktorý je presvedčený, že väčšina počítačov potrebuje redizajn.

Teroristi majú nový cieľ,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Viac o téme: Jadrová elektráreňTeroristický útokEugen Kaspersky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu