Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Po stáročia vábilo milióny návštevníkov: Skaza Istanbulu, je z neho mesto duchov!

Výbuch na letisku v Istanbule si vyžiadal 40 mŕtvych a tri stovky zranených. Zobraziť galériu (4)
Výbuch na letisku v Istanbule si vyžiadal 40 mŕtvych a tri stovky zranených. (Zdroj: SITA)

ISTANBUL - Turistov je tak málo, že môžete počuť klapot ich krokov po prázdnej nákupnej triede. Týždeň po smrteľnom bombovom útoku na letisku je v Istanbule desivé ticho, píše v reportáži agentúra AFP.

Teroristi majú nový cieľ, varuje IT expert: Svet vstupuje do ďalšieho temného veku

Kúzlo najväčšieho mesta Turecka po stáročia vábilo návštevníkov. Istanbul ponúka rad pamätihodností aj krásnych scenérií, od historických mešít a palácov až po nádherný výhľad cez šumivý Bosporský prieliv. Avšak pre ľudí pracujúcich v kedysi kvitnúcom turistickom sektore predstavuje samovražedný útok z minulého týždňa ďalší klinček do rakvy odvetvia, ktoré sa už tak potáca kvôli sérii útokov z tohto roku.

"Je to katastrofálne," hovorí Orhan Sonmez, keď zúfalo ponúka prehliadky chrámu Hagia Sofia, rozsiahlej bývalej mešity a kostola, ktorý je teraz múzeom. "Celý život som bol turistickým sprievodcom. Väčšina z nás sa teraz ale dostala do kritického bodu, keď nevieme, či môžeme takto pokračovať. Je to tragédia," uzatvára.

Výbuch na letisku v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Reštaurácie sú prázdne v celom turistickom okrsku Sultanahmet a izby v päť hviezdičkovom hoteli je možné rezervovať za zvýhodnené ceny. Atmosféru mesta duchov posilňuje aj fakt, že mnoho obyvateľov Istanbulu mesto opustilo kvôli deväťdňovým sviatkom, ktoré začali v sobotu.

Medzi 45 ľuďmi zavraždenými na Atatürkovom letisku počas atentátu bolo 19 cudzincov. Z útoku sú podozriví džihádisti z takzvaného Islamského štátu (Daeš). Analytici tvrdia, že útok mohol byť zámerným pokusom oslabiť Turecko prostredníctvom poškodenia jeho turistického priemyslu.

Daeš je obviňovaný aj z januárového samovražedného výbuchu, ktorý zabil 12 nemeckých turistov v okrsku Sultanahmet. Traja Izraelčania a jeden Iránec potom zomreli pri ďalšom útoku v marci na obchodnej triede Istiklal.

V Turecku sa dnes
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Radikálna kurdská skupina TAK, ktorá počas tohto roku vykonala v Turecku niekoľko útokov, tiež varovala zahraničných turistov, aby sem nechodili potom, čo zabila 11 ľudí v Istanbule pri automobilovom výbuchu v júni.

USA, Nemecko a niekoľko ďalších krajín varovalo svojich občanov pred hrozbami v Turecku, ktoré je kandidátom na členstvo v Európskej únii.

Tí, ktorí do krajiny stále prichádzajú, tvrdia, že si užívajú pokoja a ticha v čase, keď sa útoky džihádistov odohrávajú po celom svete. "Môže sa to stať v ktoromkoľvek meste - je to taká lotéria nešťastia," hovorí írska návštevníčka Nessa Feehanová, ktorá si prezerá prázdne obchody v okrsku Sultanhamet, čím si kráti čas počas zastávky na svojej ceste do Indie. "Miestni ľudia sú naozaj priateľskí a ja si vážne myslím, že sa vrátim, aby som tu strávila viac času," uzatvára.

Po stáročia vábilo milióny
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

V máji Turecko postihol najhorší pokles návštevnosti za posledných 22 rokov - medziročne o mínus 35 percent. Sektor, ktorý bežne zarába 30 miliárd eur, prešiel do voľného pádu.

Čiastočne išlo o dôsledok ruského zákazu turistických zájazdov do Turecka, ktorým Moskva potrestala Ankaru kvôli ostrému diplomatickému sporu. Zákaz bol zrušený minulý týždeň, kedy sa obe krajiny uzmierili - dôvod k oslavám v rekreačnej provincii Antalya, kam sa Rusi tradične jazdia húfne opaľovať. Bude to vzpruha pre celý turistický priemysel, ale Rusi skôr uprednostňujú all-inclusive pobyty na tureckom tyrkysovom pobreží než zájazdy za históriou Istanbulu.

"Ak to takto pôjde ďalej, mnoho obchodov skončí," povedal Ismail Çelebi, znepokojujúci sa za lesknúcim sa pultom svojho klenotníctva. "Uvažujem o tom, že sa presťahujem do USA. Tu nemôžem zarobiť peniaze," dodáva.

Veľké čínske turistické skupiny, ktoré stále prichádzajú, sú asi jediným svetlým bodom na obzore, tvrdí Çelebi s tým, že míňajú "šialené peniaze". "Ale nestačí to," dodáva. "Potrebujeme aj Američanov a Európanov". Jeho obchod je pritom čo by kameňom dohodil od miesta, kde pred šiestimi mesiacmi bomby zabili dvanásť Nemcov - a Çelebi hovorí, že ľuďom nevyčíta, že sem nechcú chodiť. "Dokonca aj ja sa bojím chodiť sem pracovať," uzatvára.

Viac o téme: IstanbulDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu