Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

FOTO podozrivých z útokov v Istanbule: Takto využili slabinu letiska, priebeh krvavého masakra!

Bunda v lete? Zobraziť galériu (2)
Bunda v lete? (Zdroj: Twitter)

ISTANBUL - Utorkové teroristické útoky na Atatürkovom letisku v Istanbule si podľa posledných informácií vyžiadali 42 mŕtvych a 238 zranených. Najprv sa jeden z troch samovražedných atentátnikov vyhodil do vzduchu pred budovou terminálu, čím sa mu podarilo vytvoriť chaos, ktorý umožnil jeho komplicom odpáliť ďalšie dve bomby vo vnútri, informoval portál MailOnline. Hoci sa k zodpovednosti zatiaľ nikto neprihlásil, predpokladá sa, že za nimi stoja teroristi z Daeš, pretože masaker má veľmi podobné črty ako tie, ktorý sa odohrali v marci na bruselskom letisku a v metre.

FOTO Lekára zabili pri útoku na letisko v Istanbule: Za jeho smrťou je zvláštny paradox

Turecký premiér Binali Yildirim uviedol, že jeden z útočníkov sa vyhodil do vzduchu pred terminálom, takže ďalší dvaja mali príležitosť dostať sa do vnútra budovy. "Keď teroristi nemohli prejsť cez bezpečnostný systém, nemohli prejsť cez skenery, políciu a bezpečnostné kontroly, vrátili sa a vytiahli zbrane zo svojich kufrov a začali náhodnú paľbu pri bezpečnostnej kontrole," vyjadril sa Yildrim. "Jeden sa vyhodil do vzduchu vonku a ďalší dvaja využili vytvorenú paniku, aby sa dostali dovnútra a odpálili sa," dodal.

Záznam z priemyselnej kamery odhalil jedného z podozrivých samovražedných atentátnikov, ako pokojne kráča smerom k terminálu pred začiatkom jeho vražedného útoku. Muž má na sebe oblečenú bundu uprostred teplého leta. Popri ňom prichádza na Atatürkovo letisko aj nič netušiaci pilot. Ďalšia stopáž zachytila muža oblečeného celého v čiernom, ako strieľa na ľudí a pohybuje sa smerom do vnútra budovy.

FOTO podozrivých z útokov
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Twitter)

FOTO podozrivých z útokov
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Twitter)

Turecká vláda vyhlásila, že útočníci boli zrejme extrémisti z Daeš, avšak teroristická organizácia sa k tomuto činu zatiaľ neprihlásila. Pri atentátoch vyhasol život 42 ľudí, z toho väčšinou išlo o tureckých občanov, ale nachádzalo sa medzi nimi aj päť Saudov, dvaja Iračania, Tunisan, občan Uzbekistanu, Číny, Iránu, Ukrajinka a jordánsky štátny príslušník.

Turecký portál milliyet.com.tr napísal, že strojcami útoku sú títo traja muži z Tadžikistanu

Korešpondent BBC Mark Lowen, ktorý žije v Turecku už dva roky, a počas útoku bol na palube lietadla, ktoré práve pristálo na letisku v Istanbule, uviedol, že zatiaľ čo pri vchode sú röntgenové skenery, bezpečnostné kontroly osobných automobilov prichádzajúcich do areálu sú obmedzené. Je to preto potenciálne zraniteľné miesto.

Viac o téme: LetiskoTeroristiIstanbulDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu