Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Na prvý pohľad zdravá, no vlhký zadok značí strašnú diagnózu: Krutý osud najzlatších tvorov na zemi

Koaly sú ohrozený druh Zobraziť galériu (5)
Koaly sú ohrozený druh (Zdroj: thinkstock.com)

PORT MACQUARIE - Odporný sladkastý zápach sa šíri vo vzduchu vo chvíli, keď dvanásťročnú koaliu samičku Robyn prinášajú na malú ošetrovňu prvej austrálskej nemocnice pre týchto vačkovcov, ktorí sú typickí pre ostrovný kontinent.

Na prvý pohľad sa zdá, že sa zviera teší dobrému zdraviu. Testy však odhaľujú vlhký zadok, jasnú známku chlamýdiovej infekcie, ktorá môže spôsobiť slepotu, neplodnosť a smrť. Na túto pohlavne prenosnú infekciu neexistuje žiadny liek. 

Robyn, ktorá bola nájdená v pobrežnej lokalite Port Macquarie, vykazuje všetky známky pokročilého štádia ochorenia. Je pravdepodobné, že ju o niekoľko mesiacov čaká bolestivá smrť. K nedávnym epidémiám chlamýdiovej infekcie prispieva rozširovanie výstavby na území, kde koaly žijú, vysvetľuje riaditeľka nemocnice pre koaly v Port Macquarie Cheyne Flanaganová. "Zvieratá sú pod tlakom, sú nútené žiť viac vedľa seba, a tým rastú intereakcie medzi jednotlivými vačkovcami, ktoré zvyšujú riziko nákazy." Súperenie o územie a potravu zvyšuje stres, to postihuje imunitný systém zvierat, v dôsledku čoho je viac ohrozený chorobami. 

Na prvý pohľad zdravá,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Prognóza pre Robyn je rovnako pochmúrna ako pre populáciu koál na východnom pobreží Austrálie, ktoré sú navyše obeťou útokov túlavých psov a zmien klímy. Okrem toho ich ohrozuje aj automobilová premávka.

Na prvý pohľad zdravá,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Keď do krajiny v roku 1788 prišli prví britskí osadníci, bolo tu viac ako desať miliónov koál. Keďže ale žijú zavesené na stromoch, je ťažké odhadnúť ich počet. Vedecký výbor pre ohrozené druhy ale v roku 2010 uvádzal, že ich je viac ako 188-tisíc. V niektorých častiach Queenslandu podľa nedávnej štúdie takmer vymizli. V tomto štáte, rovnako ako v Novom Južnom Walese a na území austrálskej metropoly, sú označované ako zraniteľný druh. "Pokiaľ ide o ich dlhodobé šance, nie som vôbec optimista. Tlak pretrváva. Kým budú chcieť ľudia žiť tam, kde žijú koaly, budú problémy," hovorí Damien Higgins zo Sydneyskej univerzity. 

Na prvý pohľad zdravá,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Austrálske koaly sú už dlho vystavené chlamýdiovým infekciám, ktoré sa líšia od tých postihujúcich ľudí. Tieto infekcie údajne pochádzajú z kmeňov prítomných v dobytku, ktorý pred dvoma storočiami do Austrálie priviezli osadníci. Vplyv infekcií a ich šírenie však zvyšuje stres spôsobovaný ľudskou činnosťou. 

Na prvý pohľad zdravá,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Austrálske koaly sú už dlho vystavené chlamýdiovými infekciám, ktoré sa líšia od tých, ktoré postihujú ľudí. Podľa posledných štúdií môžu tieto infekcie pochádzať z kmeňov prítomných v dobytku, ktorý pred dvoma storočiami do Austrálie priviezli osadníci. Vplyvy infekcií a ich šírenie však zvyšuje stres spôsobovaný ľudskou činnosťou. Klientela zvieracej nemocnice v Port Macquarie sa v posledných rokoch značne zmenila. Koaly sú dnes staršie a ich počet výrazne klesol, čo vedie k záveru, že populácia vymiera. Kvôli urbanizácii dnes mladé koaly musia prekonávať väčšie vzdialenosti, aby sa mohli usadiť. 

Viac o téme: KoalaAustráliaOhrozený druh
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu