Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Spovede pacientov zubára hrôzy: Na jeden šup mi vytrhol osem zubov, tri dni zo mňa striekala krv!

Jacobus van Nierop Zobraziť galériu (3)
Jacobus van Nierop (Zdroj: TASR/AP)

PARÍŽ - Pred francúzskym súdom v utorok prvýkrát stál dentista, ktorý podľa obžaloby zničil zuby až 120 pacientom v odľahlej dedine na východe krajiny. Holanďan prezývaný "zubár hrôzy" čelí obžalobe z vážneho ublíženia na zdraví a hrozí mu až desaťročný trest väzenia. Podľa súdneho psychológa trpí duševnou poruchou, on sám sa považuje za normálneho.

Päťdesiatjedenročný Jacobus van Nierop mal v rokoch 2008 až 2012 ordináciu v obci Chateau-Chinon neďaleko Dijonu. Do tejto vidieckej oblasti sa vtedy úradom nedarilo dostať zubára a tak obyvatelia považovali jeho príchod za spásu. Už po prvých zákrokoch však miestni zistili, že všetko je inak. 

Spovede pacientov zubára hrôzy:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP)

"Dal mi sedem alebo osem injekcií a na jeden šup mi vytrhol osem zubov. Tri dni zo mňa striekala krv," opísala podľa denníka Daily Telegraph svoju skúsenosť šesťdesiaťpäťročná Sylviane Boulesteixová. 

Podobné hrozné zážitky v podobe krutých a bezúčelných zákrokov mala ďalšia viac než stovka ľudí, ktorí sa odhodlali podať hromadnú žalobu. Na súde včera vypovedali znalci v odboere psychológia, ktorí sa v názore na Van Nietropov duševný stav nezhodli. Podľa jedného z nich trpí narcistickou poruchou osobnosti, ktorá obmedzuje jeho sebakontrolu. Ďalší však tvrdil, že si bol plne vedomý brutálnosti svojich skutkov. Samotný zubár pripustil, že sa nie vždy pevne držal zásad svojej profesie, psychicky je vraj ale úplne zdravý. 

Spovede pacientov zubára hrôzy:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Podľa holandských médií bol vyšetrovaný kvôli svojim pochybným metódam už vo svojej rodnej krajine, kvôli čomu odišiel do Francúzska. Keď ho tu predvlani zatkli a potom prepustili a vyšetrovali na slobode, utiekol do Kanady. Tamojšie úrady ho na základe medzinárodného zatykača zadržali a vydali do Francúzska. 

Viac o téme: Zubár hrôzyJacobus van nierop
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu