Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nešťastne známa raketa Falcon 9: Posun vo vyšetrovaní, príčina explózie je známa

Falcon 9
Falcon 9 (Zdroj: SITA)

TALLAHASSEE - Explóziu rakety Falcon 9 patriacu spoločnosti Space Exploration Technologies Corporation (SpaceX), ku ktorej došlo 1. septembra v Kennedyho vesmírnom centre na Myse Canaveral na Floride, pravdepodobne spôsobila veľká trhlina v hornej časti chladiaceho héliového systému nádrže s tekutým kyslíkom.

Vyplýva to z predbežných výsledkov vyšetrovania, ktoré v piatok zverejnili predstavitelia SpaceX. K príčinám vzniku trhliny sa zatiaľ odmietli vyjadriť, keďže nehodu naďalej prešetrujú. Z údajov, ktoré doteraz získali, však už teraz dokážu s istotou povedať, že príčina explózie nemá žiadnu spojitosť s nehodou z júna 2015, keď výbuch dve minúty po štarte zničil náklad smerujúci na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS). 

Septembrová explózia nastala počas testovacieho štartu, ktorý bol súčasťou príprav na ostrý štart. Ten plánovali uskutočniť v sobotu 3. septembra. Falcon 9 mal vyniesť na obežnú dráhu komunikačný satelit izraelskej spoločnosti Spacecom, ktorý sa pri výbuchu taktiež zničil. Pri explózii, ktorú bolo počuť a cítiť aj vo vzdialenosti niekoľkých kilometrov, sa nikto nezranil. Predstavitelia SpaceX plánujú obnoviť lety do vesmíru v novembri. 

Viac o téme: RaketaFalcon 9Space Exploration Technologies Corporation
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu