Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Zlá správa pre ženy: Aj keby ste celý život žiarili šťastím, dlhšie žiť nebudete

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstockphotos.com)

LONDÝN - Šťastní ľudia nežijú dlhšie. Taký je aspoň výsledok výskumu, ktorý vykonali britskí vedci medzi viac ako 700.000 ženami vo veku 50 až 69 rokov. O jeho výsledkoch informoval odborný časopis Lancet. Výskum vraj vyvracia doterajšie presvedčenie o tom, že pocity osobného šťastia sú zárukou dlhšieho života. Podľa vedcov na také tvrdenie nie je žiadny dôvod.

Veríte, že muži sú z Marsu a ženy z Venuše? Zabudnite na to, vedci rozbili stereotyp o pohlaviach

Vedci do prieskumu zaradili ženy, ktoré sa zapojili do britskej celoštátnej kampane prevencie rakoviny prsníka. Dlhodobé sledovanie ukázalo, že úmrtnosť žien, ktoré sa v pravidelných dotazníkoch označovali za šťastné, bola úplne rovnaká, ako úmrtnosť žien nešťastných. Za šťastné sa po väčšinu času označovalo 40 percent opýtaných, za nešťastné 17.

Mrzutosť život neskracuje, vyplýva z prieskumu, ktorý bol údajne najväčší svojho druhu. Podľa jeho autorov by sa ľudia mali skôr sústrediť na zlozvyky, ktoré skutočne život skracujú, najmä na fajčenie a obezitu. "Všeobecne sa verí, že pocit nešťastia spôsobuje smrť a choroby, ale tak tomu nie je," komentoval výsledky výskumu Richard Peto z Oxfordskej univerzity.

Niektorí vedci sa podľa agentúry AP domnievajú, že na mužov sa výsledky výskumu nemusia vzťahovať. "Muži a ženy pocit šťastia vnímajú odlišne," usudzujú odborníci.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu