Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Slováci prišli so sci-fi nápadom: FOTO Táto čiapka chráni pred elektromagnetickým žiarením

Marek s Igorom vymysleli skutočne originálny produkt. Zobraziť galériu (5)
Marek s Igorom vymysleli skutočne originálny produkt. (Zdroj: Shield)

BRATISLAVA - Predstavujeme Vám dvojicu Slovákov, ktorá prišila s konceptom zvláštnej čiapky. Tá v sebe kombinuje dizajn s použitou modernou technológiou. Zabezpečuje totiž ochranu hlavy voči nebezpečným signálom, ktoré sú vyžarované z každého elektrického zariadenia, mobilov, wi-fi vysielačov či satelitov.

Marek Schweigert (28) pochádza zo Žiaru nad Hronom, pracuje ako online marketingový špecialista, ktorý je však uchvátený modernými technológiami. Spolu so svojím obchodným partnerom Igorom Kalužayom (33) z Topoľčian vytvorili originálny projekt, na ktorý sa teraz snažia zohnať peniaze, a to prostredníctvom stránky Kickstarter. Museli kvôli tomu prekonať množstvo prekážok.

Slováci prišli so sci-fi
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Shield)

„Je to prvý a najväčší crowdfundingový portál na svete. Ľudia na ňom zverejnia svoj nápad a snažia sa ho predať v akomsi predpredaji. Princípom je získať peniaze na skutočnú výrobu. Kickstarter funguje len pre zopár trhov a zo Slovenska sa tam nedá dostať. My sme museli kvôli tomu založiť spoločnosť a účet v Anglicku, aby sme sa vôbec mohli na tento portál zaregistrovať,“ vysvetlil Marek.

Strieborná čiapka

Pomohli im určite aj Igorove skúsenosti, žil totiž spolu s manželkou Katkou v Austrálii, kde podnikali 10 rokov. Igor je v podstate investorom projektu, čo naznačuje, že Marekov nápad by mohol byť úspechom, ak už presvedčil ostrieľaného podnikateľa, aby do jeho nápadu investoval. O čo vlastne ide?

Značka Shield vstupuje na trh s produktom, ktorý kladie dôraz na dizajn, komfort a nositeľnosť. Na dosiahnutie signálu odolnej kvality používa špeciálnu striebornú látku pôvodne vyvinutú pre armádne účely, ktorou chráni hlavu pred škodlivými signálmi. Dôkladné vpracovanie striebra do čiapky ochráni pred žiareniami z mobilov, wi-fi routerov a vo všeobecnosti drasticky redukuje negatívne efekty elektromagnetickej radiácie. Zabezpečuje aj antibakteriálne, antimikrobiálne, antizápachové a antistatické vlastnosti čiapky.

Škodlivé vysielanie

Podnet na vývoj takejto čiapky pochádza z alarmujúcich štatistík vplyvu telefónov a iných vysielačov na zdravie človeka. Štúdie ukazujú, že radiácia z mobilu a wi-fi vysielačov je zodpovedná za množstvo chorôb ako je napríklad nespavosť, nesústredenosť alebo degenerácie buniek, ktorá môže viesť až k tragickým zdravotným komplikáciám. Navyše je dôkaz, že bezdrôtové zariadenia majú toxický genetický efekt, ktorý môže viesť k zvýšeniu náchylnosti na tumor mozgu.

Slováci prišli so sci-fi
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Shield)

Slováci prišli so sci-fi
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Shield)

Konfrontujúc sa s touto realitou, sa zakladatelia Marek, Igor a Martin rozhodli priniesť túto revolučnú čiapku na verejnosť. „V súčasnosti je bežné telefonovať aj štyri hodiny denne a tento zvyk asi len ťažko zmeníme. Preto by sme mali hľadať spôsoby, ako sa aspoň pred nebezpečnými účinkami chrániť,“ hovorí Marek. Shield čiapky v sebe jednoducho spájajú ochrannú funkciu a zároveň výhody každodenného nosenia.

Ako na to prišli?

Tvorcovia nápadu prišli na myšlienku špeciálnych čiapok potom, ako sa rozprávali so svojím rodinným známym, ktorý mal problém zaspať niekoľko nocí za sebou a prisudzoval to všetkým mobilom a wi-fi sieťam okolo neho. Sťažoval sa, že síce on si tieto zariadenia vypne, ale susedia nie. Preto bola pôvodná myšlienka zameraná iba na čiapku na spanie, ale po hlbšej štúdii ju Marek, Igor a Martin zo Shieldu rozšírili na všeobecné použitie.

Tvorcovia nápadu ho nechcú prezentovať konšpiračne, ani vyvolávať paniku z mobilov a wi-fi router. Nehovoria ani, že je to sto percentná ochrana, ale chcú len upozorniť na tento začínajúci problém elektromagnetického smogu a poskytnúť ľuďom ochranu a byť predvídaví.

Cena čiapok sa začína na 25 eurách pre detskú veľkosť, na 30 eurách pre dospelú veľkosť a na 32 eurách pre šiltovku. K dispozícii sú štyri farebné kombinácie a dva typy šiltoviek. Na spustenie výroby a predaja čiapok potrebujú vyzbierať 20 tisíc eur, čo znamená predať okolo 700 čiapok. K dispozícii sú taktiež takzvané „early birds“ alebo „distributor packs“.

Slováci prišli so sci-fi
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Shield)

Projekt môžete podporiť tu.

Viac o téme: ShieldČiapka s ochranouNebezpečné elektromagnetické vyžarovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu