Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Lekári prišli s razantným krokom: Cigarety chcú zakázať aj dospelým, budú však aj výnimky!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: photl.com)

OSLO - Nórska lekárska asociácia (Legeforeningen) si dala za cieľ pretvoriť spoločnosť do roku 2035 na nefajčiarsku a prvým krokom za touto vidinou má byť zákaz predaja tabakových výrobkov ľuďom narodeným po roku 2000. Napriek tomu, že by preklenuli hranicu dospelosti, mali by "smolu". Alebo šťastie?

Slovensko sa v roku 2016 dočká veľkej zmeny: Nechutné obrázky na cigaretových škatuľkách

Prezidentka asociácie Marit Hermansenová sa pre denník Aftenposten vyjadrila, že užívanie tabaku nespadá medzi základné ľudské práva. "Dlho sme zastávali politiku postupného ukončenia fajčenia do roku 2035. Ide o opatrenia na dosiahnutie tohto cieľa. Chceme generáciu bez tabaku," povedala Hermansenová. "Nemalo by byť zakázané fajčiť, ale chceme, aby mladí ľudia s tabakom nezačali," dodala.

Hermansenová verí, že je možné získať politickú podporu pre takýto návrh. "Minister zdravotníctva sa vyjadril,  že hlavným cieľom je zabrániť mladým ľuďom fajčiť už od začiatku. To znamená, že keď nová generácia dospeje, nebude si môcť kúpiť tabak v Nórsku," uviedla.

Napriek nadšeniu lekárskej asociácie pre túto myšlienku Aftenposten oslovil viacero veľkých politických strán v krajine a žiadna z nich si nemyslí, že by bolo možné v súčasnosti takýto koncept zrealizovať. Informoval portál thelocal.no.

Viac o téme: CigaretaFajčenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu