Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Prvá akcia na ochranu ľudských práv v ZSSR: KGB ju zlikvidovala do 20 minút, prišli tresty

Puškinovo námestie
Puškinovo námestie (Zdroj: profimedia.sk)

MOSKVA/PRAHA - Pred päťdesiatimi rokmi, 5. decembra 1965, sa konalo prvé verejné podujatie na ochranu ľudských práv v niekdajšom Sovietskom zväze. Na Puškinovom námestí v Moskve sa zišlo na výzvu organizátora, matematika a básnika Alexandra Jesenina-Volpina, syna básnika Sergeja Jesenina, asi 50 ľudí.

Ruska (70) žila 25 rokov v opustenej sibírskej divočine: Myslela si, že Stalin je nažive

Akcia, dnes nazývaná "Míting glasnosti", bola naplánovaná na vtedajší Deň ústavy a mala upozorniť na nespravodlivý súdny proces s dvoma ruskými spisovateľmi Andrejom Siňavským a Julijom Danielom.

Skupina študentov a ruských intelektuálov požadovala otvorené vyšetrovanie. Vtedajšie komunistické vedenie ale nepripustilo ani ich demonštráciu. Spisovatelia boli odsúdení za pokusy zvrhnúť sovietsky režim na sedem a päť rokov v pracovnom tábore.

Míting pod Puškinovou sochou v Moskve trval necelých dvadsať minút. Potom zasiahla KGB, ktorá zhromaždeným zabavila transparenty požadujúce rešpektovanie sovietskej ústavy aj otvorený proces s oboma spisovateľmi. Demonštrujúci boli zadržaní a asi štyridsať prítomných študentov bolo vylúčených z vysokých škôl.

Tiché mítingy, kedy ľudia prichádzali, sňali čiapky a mlčky čakali, sa na mieste konajú dodnes.

Viac o téme: Alexander Jesenin-VolopinMíting glasnosti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu