Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Matthew prežil najhoršie teroristické útoky: Najprv 9/11, a takto o vlások unikol smrti v Paríži

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/TASR)

PARÍŽ - Američan, ktorý prežil teroristické útoky na Svetové obchodné centrum v septembri 2001, má hrošiu kožu a na druhý svet ho nedostala ani streľba v koncertnej sále Bataclan v Paríži. Matthew (36), ktorý nechcel uviesť svoje priezvisko, práve sledoval vystúpenie kapely Eagles of Death Metal, keď šialenci zaútočili a začali strieľať do davu. Potom, čo schytal guľku do nohy a ruky, pozbieral všetky sily a po zemi sa odvliekol cez núdzový východ až na ulicu.

Kokteily, slnko a zbrane: Život atentátnika, ktorý sa odpálil pri parížskom štadióne na FOTO

Matthew sa nachádzal na ceste pod Svetovým obchodným centrom, keď lietadlá narazili do budovy Dvojičiek a zabili 2606 ľudí. Američan, ktorý sa v júli tohto roka presťahoval so svojou rodinou do Paríža, pre francúzsky denník Le Monde uviedol: "Bežal som takmer cez polovicu Manhattanu. Ale to, čo som videl v Bataclane, bolo tisíckrát horšie. Predstieral som, že som mŕtvy. Keď som cítil, že ma strelili do ramena, ani som sa nepozrel."

Matthew prežil najhoršie teroristické
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Matthew rozprával, ako sa plazil medzi telami k núdzovému východu zakaždým, keď teroristi znovu nabíjali svoje kalašnikovy a pokračovali vo vražednom vyčíňaní. "Pohyboval som sa vpred centimeter po centimetri. Potom som uvidel okraj východu. Zovrel som ho jedným prstom, potom ďalšími," spomína muž, ktorý mal šťastie a masaker prežil.

Daniel Psenny, francúzsky novinár, ktorý býva v blízkosti Bataclanu, pomáhal Matthewovi a ďalším obetiam. Niektorých vzal do svojho bytu, kde počkali, kým horor skončí. Dvojica sa o pár dní neskôr stretla v nemocnici a bolo to naozaj emocionálne zvítanie. "Nevládal som ani hovoriť. Povedal som mu, že bol môj anjel," dodal Američan. Pri útokoch v Paríži, 13. novembra, zahynulo najmenej 129 ľudí, z toho 89 ľudí v klube Bataclan.

 

Dans la soirée du 13 novembre, le journaliste est venu en aide à un Américain blessé au Bataclan, avant de recevoir lui-même une balle dans le bras.

Posted by Le Monde.fr on 19. november 2015
Viac o téme: Bataclan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu