Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Z tajných služieb unikla desivá správa: Džihádisti plánovali teroristický útok aj v Česku

Bývalá Sazka Aréna (dnes O2 Aréna) Zobraziť galériu (2)
Bývalá Sazka Aréna (dnes O2 Aréna) (Zdroj: Profimedia)

PRAHA – Hoci krajiny strednej Európy zatiaľ nepatrili medzi hlavné ciele radikálnych islamistov, ukazuje sa, že by to mohlo byť aj inak. Na verejnosť totiž unikla informácia z českej tajnej služby o plánovanom teroristickom útoku v Prahe.

Portál Lidovky.cz priniesol informáciu, že v roku 2004 plánovala skupina arabských teroristov útok na pražskú Sazka Arénu (aktuálne O2 Aréna), v ktorej sa v apríli a máji konali majstrovstvá v ľadovom hokeji.

Cenné rady, ako sa správať počas teroristického útoku: Toto nerobte, keď nastane masaker

„Podobný scenár ako v Paríži sa mohol opakovať v Česku, keď sa otvárala Sazka Aréna. Vtedy chcela skupina Arabov vypáliť protitankovú strelu do budovy a vyvolať paniku, pri ktorej by sa ľudia ušliapali,“ prezradil anonymný zdroj z tajných služieb. Redakcii potvrdil informáciu aj bývalý tajný agent, ktorý v roku 2004 patril medzi vysokopostavených členov spravodajských služieb.

Podľa Telegraph.co.uk mal kľúčový terorista Abdelhamid Abaaoud (28) zapojený do posledného parížskeho útoku poradiť francúzskemu džihádistovi Reda Hame, ktorého sa v auguste podarilo zatknúť, poradiť, aby kvôli hrozbe odhalenia cestoval do Európy za účelom teroristického útoku cez Prahu. Dal mu tiež USB kľúč so šifrovacím softvérom, 2 000 eur na cestu a ďalšie dôležité pokyny zahŕňajúce aj radu, že najlepšie je útočiť na ľahké ciele ako koncertné siene, aby zaistil čo najvyšší počet obetí. Hame zároveň dodal, že extrémisti v Európe plánujú viacero útokov. 

Z tajných služieb unikla
 (Zdroj: Foto: SITA)

 

Viac o téme: Teroristický útokSazka Aréna
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu