Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Nové informácie o Paríži: Neuveríte, koľko málo minuli teroristi na útoky!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Militanti, ktorí v piatok 13. novembra zabili v Paríži 130 ľudí a následne vyvolali vlnu leteckých útokov v Sýrii a stav pohotovosti v krajinách po celom svete, zrejme minuli na útoky len približne 7000 eur. Svoje odhady dnes zverejnila tlačová agentúra Reuters.

Svetoví lídri vydali po parížskych útokoch príkazy na tvrdé zásahy, ktoré majú zastaviť financovanie teroristov. K zodpovednosti za tieto útoky sa prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát (IS) a uviedla, že boli odvetou za nálety na ich pozície v Iraku a Sýrii. Niekoľko dní po parížskych atentátoch oznámilo Francúzsko aj Belgicko, že venujú miliardu eur na dodatočné bezpečnostné opatrenia.

V protiklade s tým sú spomínané útoky teroristov, ktorí potrebovali len o niečo viac ako kalašnikovy a muníciu, podomácky vyrobené pásy s výbušninou, zapožičané autá a byty. Toto je podľa Reuters memento, ako málo stačí na bezhlavé zabíjanie a rozsievanie strachu a zmätku. Útoky z 11. septembra 2001 na Washington a New York stáli 400.000-500.000 dolárov (374.000-467.800 eur), ako uviedla nezávislá vyšetrujúca komisia. Uvedená suma zahŕňa pilotný výcvik pre únoscov lietadiel, lety a výdavky na život počas dlhšieho obdobia výcviku a prípravy atentátov.

Agentúra Reuters odhadla, že parížske útoky - ktorých obeťami sa stali prevažne mladí ľudia užívajúci si piatkový večer v baroch, reštauráciách, na športovom štadióne Stade de France a v koncertnej sále Bataclan - mohli stáť ani nie dve percentá zo sumy potrebnej na teroristické útoky v USA.

Všetkých sedem mŕtvych útočníkov v Paríži malo na sebe a aj použilo samovražedné pásy s rovnakou výbušnou zmesou TATP, batériou a odpaľovacím tlačidlom, uviedla francúzska polícia. Trhavina TATP, nazývaná aj Satanova matka, je v bezpečnostných kruhoch známa a dá sa vyrobiť už zo základných výrobkov v domácnosti. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu