Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Nemci zmenili britské mesto na ohnivé peklo: FOTO po bombardovaní, ruiny a spálené stovky mŕtvych

Coventry zničené bombardovaním. Zobraziť galériu (2)
Coventry zničené bombardovaním. (Zdroj: wikipedia/Vláda Spojeného kráľovstva)

COVENTRY/PRAHA - V hromadu trosiek sa v noci zo 14. na 15. novembra 1940 zmenilo britské priemyselné mesto Coventry. Nemecké letectvo na mesto s bohatou históriou v priebehu 11 hodín zhodilo 30-tisíc zápalných bômb, 500 ton vysoko explozívnych bômb a niekoľko desiatok padákových min. Historické jadro mesta bolo zrovnané so zemou, zničených bolo vyše 4000 domov a tri štvrtiny miestnych tovární.

FOTO Temná história prvého Hitlerovho tábora v Poľsku: Experimenty s vražedným plynom na ľuďoch

Nálet neprežilo 380 až 554 ľudí, pozostatky niektorých z nich ani nemohli byť kvôli vysokému stupňu popálenia identifikované. Pre túto totálnu skazu vedenú zo vzduchu dokonca Nemci vymysleli nový termín - coventrizácia.

Traduje sa, že bezprostredným impulzom k ničivému náletu na Coventry bolo nie príliš úspešné bombardovanie Mníchova Kráľovským letectvom (RAF) z 8. novembra 1940. Útok na baštu nacistickej strany NSDAP údajne rozzúril Adolfa Hitlera.

Nemci zmenili britské mesto
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: wikipedia/Vláda Spojeného kráľovstva)

Popoludní 14. novembra 1940 vzlietlo k dobre utajenej akcii z okupovanej Francúzska 500 lietadiel. Hoci britská spravodajská služba vedela, že Luftwaffe chystá ďalší letecký útok na Britániu, presné miesto náletu nedokázala včas určiť.

Viac o téme: Coventry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu